Svær måned for Junes fonde, der alle oplevede markante fald, dog stabiliseret noget mod slutningen.

Marts 2020 var på alle måder hæsblæsende på verdens finansielle markeder. I løbet af måneden så vi det største daglige fald siden 1987 for amerikanske aktier, men også den største daglige stigning siden 2008.

Junes fonde endte måneden med afkast mellem -5,9% og -10,3%. De største fald ramte fondene med størst andel af aktier, mens fondene med flest obligationer faldt mindre. Dette er som forventet i forhold til, at aktier generelt betragtes som mere risikable investeringer end obligationer, og derfor må forventes at svinge mere op og ned i værdi.

 

Virus + nedlukning + priskrig på olie = dårlig cocktail

Den altoverskyggende begivenhed i marts var naturligvis corona-virussen og den efterfølgende nedlukning i mange lande, der har haft en stærkt negativ effekt på økonomierne på kort sigt, da både befolkningernes forbrug og virksomhedernes produktion er gået markant ned på globalt plan.

Som om det ikke var nok, kom der yderligere benzin på bålet, da olieprisen styrtdykkede med 30 % i starten af måneden. Under normale omstændigheder er lavere oliepriser positivt for den globale økonomi, men de ekstreme olieprisfald ramte aktiemarkederne som en bulldozer og forstærkede investorernes nervøsitet.

I månedens sidste uge begyndte de nedadgående kurver for Junes fonde dog at gå den anden vej, og herefter fulgte flere dage med stigninger. De globale aktiemarkeder er dog stadig langt fra det niveau, de havde før corona-krisen.

At kurverne er vendt lidt opad igen skyldes blandt andet, at både politikere og centralbanker har vist, at de er klar til at gøre, ”hvad end der skal til” for at understøttemarkederne i form af lempelig finans- og pengepolitik.

 

Hvad kan jeg gøre som investor?

Det er aldrig rart at opleve ens investering falder i værdi, men det er alligevel vigtigt at huske på, at vurdere din investering i forhold til den tidshorisont du valgte, da du oprettede din June-investering, og lade tiden arbejde for din investering.

 

Afkast i Junes fonde, Marts 2020:

Denne blogpost udgør ikke i sig selv investeringsrådgivning. Den skal ikke ses som opfordring til at købe eller sælge andele i Junes fonde. Du er selv ansvarlig for at afklare juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering for dig.

Afkast i Junes oprindelige (ikke-screenede) fonde

Her finder du information om Junes oprindelige ikke-screenede fonde. Afkast finder du i faktaarket (factsheet) for hver fond. Har du endnu ikke skiftet til Junes nye fonde, kan du gøre det her. De nye fonde er både screenet efter principper om ansvarlig investering og har lavere omkostninger for dig.