Hun har været med til at stifte foreningen Kvindeøkonomien og interviewet toppen af dansk erhvervsliv. Men hvordan investerer Mette Walsted Vestergaard selv?

Journalist Mette Walsted Vestergaard er måske mest kendt fra TV Avisen, hvor hun bl.a. har interviewet toppen af dansk erhvervsliv og lavet indslag om børsnoteringer og aktiemarkedet.

Den nu forhenværende tv-vært er også medstifter af foreningen Kvindeøkonomien, der arbejder for at oplyse og motivere kvinder til at tage vare på deres egen økonomi. Men hvad investerer den selvstændige kommunikationskonsulent i selv? Og hvad har hun at sige om Gordon Gekko og Katrine fra Matador? Læs med her.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Først, hvorfor investerer du?

Jeg begyndte at investere ud fra en faglig interesse. Som selvstændig kommunikationskonsulent har jeg haft mange konference- og rådgivningskunder i erhvervslivet og opgaver, der handlede om aktiemarkedet og børsintroduktioner og den slags. For for alvor at kunne forstå, hvad aktiemarkedet gik ud på, var jeg nødt til selv at have købt en aktie og forholdt mig til, hvordan man investerer. Den slags lærer jeg bedst, hvis jeg prøver det.

Men jeg begyndte også af personlig interesse. Jeg er selvstændig og enlig mor, og jeg styrer min egen økonomi og min egen opsparing. Det har jeg ikke altid gjort, tidligere stod min arbejdsplads for min pensionsopsparing. Jeg kunne selvfølgelig godt bestemme en lille smule over den, men ikke på samme måde, som jeg kan i dag. Derfor har jeg også på den private front været meget interesseret i at finde ud af, hvad det her investering er for noget.

 

Hvorfor skal man ifølge dig investere?

For at have penge til fremtiden. Hvis man har nogle penge stående, koster det faktisk penge at have dem stående i banken, og det er usikkert at have pengene liggende under madrassen. Man kan sige, at hvis man ikke træffer et valg med sine penge, så har man også truffet et valg forstået på den måde, at hvis du ikke gør noget, får du mindre penge ud af det. Man er nødt til at foretage en eller anden form for anbringelse af sine penge.

Jeg vælger at investere i solide virksomheder og holder ikke øje med, om mine aktier går op eller ned, for en nedgang får først betydning for mig det øjeblik, jeg vælger at sælge. Og det gør jeg ikke. Når der er gået 20 år – eller måske lidt kortere tid – skulle de gerne være steget. Hvis man ser over de seneste 50 år, er det meget få år, hvor aktiemarkedet er faldet. Det er løbende gået opad, så alt taler for, at mine investerede penge på et tidspunkt (om lang tid) vil være flere penge værd. At jeg over tid forøger min formue.


Start din investering i dag

Hvad investerer du i? Og hvorfor?

Jeg har en klassisk pensionsopsparing, men jeg har også et par hundrede tusind kroner fra en tidligere pensionsopsparing, som jeg efter aftale med min bank har lagt i en lidt mere risikofyldt profil. Den forvalter banken for mig, og der investeres i bl.a. emerging markets, frontier markets og amerikansk tech.

Derudover har jeg min egen portefølje med hovedsageligt danske enkeltaktier, som jeg selv forvalter ud fra en konservativ tilgang. Jeg er helt klart en hattedame, for jeg har besluttet, at jeg ikke kan lade mig påvirke af, om det nu går op eller ned. I stedet skeler jeg til, hvad er det for en virksomhed, jeg investerer i. Forstår jeg, hvad den laver? Eftersom jeg ikke har et markedspenetrerende blik, kigger jeg på, hvilke virksomheder jeg kender, forstår jeg deres produkt/marked, virker ledelsen fornuftig, har jeg en nogenlunde indsigt i, hvor de bevæger sig hen i forhold til, hvordan verden vender?

 

Hvordan opstod din interesse for investering?

Jeg er nok opdraget til, at investering og aktier er noget værre noget. Sådan tror jeg, mange mennesker ser på det. Investering er omgærdet af nogle, synes jeg, lidt uforståelige myter. Jeg kan egentlig ikke se noget dårligt i at investere i danske virksomheder, som har medarbejdere i Danmark, og som sørger for, at den danske økonomi hænger sammen. Det har jeg selv gjort, og jeg synes faktisk, det er en rigtig fin ide.

 

Aktier har lidt et dårligt image i en stor del af befolkningen, og det er ærgerligt. I dag har vi, og det føles næsten som en naturlov, de der store virksomheder, der virkelig tager fra. Vi har de der store egetræer som Mærsk, Novo, Lundbeck, Vestas. De har også været små virksomheder engang og har skullet ud og hente kapital for at blive større og udvikle sig. Når man investerer, er det dybest set det, man betaler til, og det synes jeg ikke, der er noget odiøst i. Heller ikke selvom man selv får udbytte af sin investering senere. Det er en rigtig fin ting at støtte.

 

Hvornår startede du med at investere?

For et par år siden.

 

Hvad er dit forhold til penge?

Jeg kan godt lide at bruge penge og købe gode ting. Jeg er ikke nogen flittiglise, hvad angår opsparing, men jeg har en meget snusfornuftig pengekultur med hjemmefra. Hvis der er noget, du vil have, må du spare sammen til det. Jeg kommer ikke fra et hjem, der bugnede af penge, men mine forældre har aldrig gældsat sig ufornuftigt, og det er jeg jo glad for.

 

Hvordan vil du beskrive dig selv som investor?

Konservativ. Prøvende. Lærende. Jeg er bevidst om, at jeg går i 0. klasse, når det gælder investering. Og når jeg investerer, gør jeg det for at blive klogere på det og for at forstå det.

 

Hvor stort afkast har du?

Det kan jeg ikke sige. Jeg tjekker det ikke løbende.

 

Er der nogle investeringer, du ville ønske, du havde foretaget?

Nej. Jeg tror, der sidder en masse mennesker, som ville ønske, de havde investeret i Bitcoin. Men jeg kunne aldrig drømme om at investere i sådan noget, for jeg forstår det ikke. Jeg forstår godt Blockchain-teknologien i et eller andet omfang og tror, det kommer til at revolutionere verden, men jeg forstår ikke Bitcoin og kunne ikke drømme om at investere i dem. Ikke for at dæmonisere dem i øvrigt.

 

Har du mistet penge på dine investeringer?

Nej.

 

Hvad er dit forhold til risiko?

Risiko er en parameter lige så vel som tid. Hvis du har tid nok, så forsvinder risikoen oftest også. Hvis du ikke har så meget tid, må du indstille dig på, at risikoen er større.

 

Hvilke investeringsplaner har du for fremtiden?

Nej, jeg ligger, hvor jeg skal lige nu, men jeg har en forestilling om, at jeg skal lave et tjek af, hvordan det står til. Det gør jeg sikkert engang til sommer, hvor der ikke er helt så travlt i min virksomhed.

 

Hvilket investeringsråd vil du give dine børn?

Nu er mine børn så små (fem og syv år), men det første råd jeg vil give dem er glæden ved at arbejde for noget og spare op. Det er rigtig vigtigt at lære at værdsætte og opleve glæden ved at lægge lidt til side og se, at det er vokset.

 

Hvad er dit bedste råd til dem, der gerne vil i gang med at investere?

Via mit arbejde i Kvindeøkonomien, hvor vi samler store grupper af kvinder, har jeg opdaget at de fleste har lige så mange ‘dumme’ spørgsmål, som jeg selv havde, inden jeg gik i gang med at investere. Og det kommer altid bag på hele forsamlingen, at det er de samme ‘dumme’ spørgsmål. F.eks. hvordan køber man en aktie? Hvad er et depot? Sådan nogle ting. Men det er ikke dumme spørgsmål, og mit råd er, at det ikke er så vanskeligt at komme i gang, som mange måske tror. Vi kvinder undervurderer vores egne evner, og blandt mange er der en overbevisning om, at de ikke kan finde ud af det med privatøkonomi eller investeringer, men det er ikke særligt svært. De kan godt.

Ligesom så mange andre troede jeg for fem år siden, at det med at være på aktiemarkedet kun var for sådan nogle Gordon Gekko-typer (Gekko er en skruppelløs børsmægler i filmen Wall Street fra 1987, red). Men i stedet for at se Gordon Gekko for dig, så se i stedet Katrine fra Matador. Hun er sgu en kløgtig kvinde, der investerer sine penge klogt. Der er ingen, der ser hende som en, der skyder fra hoften, men nærmere som en snusfornuftig kvinde.

 

I blog-serien “Vis mig din investering” taler vi med en række markante personligheder, som har en særlig passion eller indsigt, som vi synes, kan bringe en spændende vinkel på investering. Deltagerne deler deres egne holdninger, forventninger og erfaringer. De forholder sig ikke til June og afspejler ikke nødvendigvis Danske Banks holdning eller forventninger til investering.

Prøv June

Vil du se, hvad June kan gøre for dig? Få en uforpligtende anbefaling til den June-investering, som passer til dig og din økonomi. Det tager kun 10 minutter.