Hendes communities for kvinder der investerer har mere end 95.000 medlemmer. Vi har talt med Linnéa Schmidt om, hvordan hun kom i gang og selv investerer i dag.

32-årige Linnéa Schmidt er efterhånden et velkendt navn i både danske og svenske investeringskredse. Som administrator på Facebook-grupperne Moneypenny og den svenske pendant Economista med 95.000 kvindelige medlemmer forsøger hun hver uge at nedbryde nogle af de fordomme og barrierer, som skandinaviske kvinder har om privatøkonomi og investeringer.

Hvorfor investerer du?

Først og fremmest for at opnå finansiel frihed. Ikke sådan forstået, at jeg ikke længere skal arbejde, men at jeg kan vælge at arbejde med det, jeg har mest lyst til. Det giver mig tryghed og frihed. Det optimale ville naturligvis være at kunne leve af mine investeringer, men det er ikke et mål i sig selv, for jeg vil også kunne leve, f.eks. have råd til at gå ud at spise på restaurant uden at tænke over pengene. Hvis man har et helt almindeligt arbejde som jeg, hvor man ikke får en ekstraordinær stor løn, så skal man også have et virkelig stramt budget for at kunne gå på pension som f.eks. 45-årig. Det har jeg ikke lyst til. Man skal finde sin egen balance.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Hvorfor skal man ifølge dig investere?

Danskerne er generelt gode til at spare op, men vi mister en del af vores penge ved ikke at investere, bl.a. på grund af inflationen. Der er med andre ord en risiko ved ikke at være på markedet, og derfor skal man investere. Desuden kan det at investere være en god måde at påvirke virksomheders økonomi med sine investeringer. At gøre en forskel.

 

Hvornår begyndte du at investere?

I 2015 da min kæreste og jeg købte lejlighed i Aarhus og optog lån for virkelig mange penge, fik jeg en slags økonomisk angst. Jeg har altid haft rimeligt styr på mit budget og sparet op, men med sådan et stort lån følte jeg, at jeg virkelig skulle have styr på min økonomi; hvor meget kommer ind, og hvor meget går ud.

 

Mange ville måske fokusere på afdrag af realkreditlån og ikke også investere …

Afdrag på realkreditlån er virkelig vigtigt her i Danmark, bl.a. fordi man ikke bliver beskattet af gevinsten på en bolig, men man har i øjeblikket også lave renter og dermed lave renteudgifter, så jeg lavede en opdeling af min økonomi, hvor jeg både afdrager på realkreditlån og samtidig investerer. På den måde satser jeg ikke alle mine penge på én hest, men diversificerer mine investeringer.

 

Hvordan slap du så af med din finansielle angst?

Jeg begyndte at lytte til podcasts og søge hjælp i sociale communities, læse bøger og blogs om investering og fandt historisk data på, hvordan aktiemarkedet har udviklet sig. Jeg blev fascineret af aktiemarkedet og af, hvad det kunne og nåede frem til, at det var en rigtig dårlig ide ikke at være på markedet. Jeg ville gerne være en del af det, også selv om jeg ikke investerer alle mine penge i aktier.

I min optik bør man virkelig overveje, om det ikke er en ide at være på markedet med penge, man skal have i lang tid. Mange danskere er bange for det at investere, fordi de føler, det er risikabelt og lidt som at gå på casino eller spille roulette. Men faktum er, at din risiko primært afhænger af din strategi; du kan kan have lige så høj eller lav risiko, som du vil i din investering.

Når mange tænker på aktier, tænker de måske på en aktie, der stiger eller falder dybt. Og ja, så kan det være ligesom en roulette, men det behøver det ikke være. Hvis man i stedet køber 10-20 aktier eller nogle forskellige investeringsforeninger eller ETF’er og obligationer, så kan man lave en balanceret investering.

 

Hvad investerer du i?

Jeg har tre forskellige porteføljer; bl.a. en virkelig langsigtet portefølje, hvor jeg investerer i forskellige indeksinvesteringer og ETF’er, som jeg regner med at beholde i mindst 15-20 år. Størstedelen af min månedlige investering går til den portefølje.

Derudover har jeg en portefølje med udbytteaktier. En del danske virksomheder uddeler udbytte en gang om året, andre – specielt amerikanske virksomheder – uddeler faktisk udbytte hver måned, og den portefølje er en del af min strategi. Jeg har godt nok ikke været investor under en større finanskrise, men selv under Brexit og i perioder, hvor det er gået rigtig skidt for markedet, har jeg fået udbytte på mine udbytteaktier. Det har gjort mig mere rolig, og jeg ved, at jeg ikke skal sælge, heller ikke når markedet går ned. Man kan ikke stole 100% på udbytte, især ikke under kriser, så også her har jeg spredt mig i forskellige stabile selskaber med god historik.

Jeg har også en ‘lege-portefølje’, hvor jeg trader enkeltaktier, når jeg har tid. Det er ren hobby, fordi jeg synes, det er mega sjovt med enkeltaktier, og hvis jeg finder en spændende case, kan jeg finde på at investere 1.000-5.000 kr. for at se, hvad der sker. Det er penge, som jeg ellers havde købt bukser for eller noget andet.

 

Har du altid interesseret dig for investering?

Jeg er ikke uddannet indenfor økonomi eller investering, og jeg har altid syntes, finansstoffet var det kedeligste i hele verden. Hver gang jeg læste avis, smed jeg erhvervssektionen væk. Tidligere syntes jeg, at Børsen var det kedeligste at læse, men nu bliver jeg helt glad, når jeg ser en fysisk kopi af avisen. Nu hvor jeg er begyndt at interessere mig for investering, overrasker det mig faktisk, at jeg er blevet så hooked på det. Man lærer rigtig meget om omverdenen og politik ved at investere, og jeg interesserer mig for verden på en helt anden måde end tidligere, fordi jeg følger markedernes udvikling.

 

Hvor mange timer bruger du om ugen på investering?

Jeg bruger virkelig meget tid på de to Facebookgrupper Moneypenny og Economista, hvor jeg er administrator, men jeg bruger ikke så meget tid på selve investeringerne, selv om jeg kigger til min investering hver dag. Jeg skal lige se, om den har det godt, men jeg køber bestemt ikke hver dag. Det afhænger meget af, hvor meget tid jeg har.

 

Linnea Schmidt June blog om investering
Linnéa Schmidt kommer fra Sverige, men befinder sig oftest på danske side af Øresund, som i øvrigt er hendes favoritsted at blogge om investeringer fra.

 

Hvordan vil du beskrive dig selv som investor?

Jeg er en kedelig, langsigtet investor, der går meget op i brede og billige indeksinvesteringer. Jeg har ikke så meget tid til at investere, og jeg tror heller ikke, jeg kan slå markedet. Siden jeg startede, har jeg godt nok ligget på eller lidt over indeks, men det ser jeg ikke, som at jeg er god til at investere, men nærmere at jeg har været heldig. Det er virkelig svært at slå markedet over tid.

 

Hvor stort afkast har du?

27,7% i min langsigtede portefølje siden sommeren 2015, hvor jeg startede.

 

Investerer du kun strategisk eller også med hjertet?

Både og. Jeg køber mest strategisk, men også lidt med hjertet. Jeg køber ikke enkeltaktier indenfor våben og tobak, men samtidig er det ikke sådan, at jeg går helt vildt op i bæredygtige investeringer. Og der er muligvis våben og tobak i nogle af de indeks, jeg køber.

 

Hvordan udvælger du enkeltaktier?

Jeg udvælger aktier, som har en stabil mulighed for udbytte, omsætning og vækst. Jeg går desuden gerne efter en forretningsmodel og virksomheder, der har diversificeret ledelse; dvs. at de ansætter både mænd og kvinder i ledelsen, og at de diversificerer, når det gælder alder, køn og etnicitet. Nogle gange kigger jeg også på, hvor mange aktier ledelsen ejer. Regnskaberne skal helst se pæne ud.

 

Er der nogle investeringer, du ville ønske, du havde foretaget?

Jeg ville gerne have købt nogle FAANG-aktier (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google, red.). Jeg overvejede at gøre det for to år siden, men fik aldrig gjort det.

 

Har du mistet penge på dine investeringer?

Ja. Jeg gik f.eks. ind lidt spekulativt i et svensk byggefirma, men tabte 20% på den. Man gider jo ikke være med i noget, der går dårligt i for lang tid, så den aktie solgte jeg. Heldigvis investerer jeg ikke spekulativt for så store beløb, at det gør rigtig ondt, hvis det går dårligt.

 

Hvad er dit forhold til risiko?

Jeg sætter min risiko efter, hvornår jeg skal bruge min opsparing. Så lige nu har jeg en meget høj risiko på mine porteføljer. Jeg har ingen højrisiko aktier, men jeg har aktier, og de er i sig selv højere risiko end f.eks. obligationer, men det er en bevidst risiko, jeg tager. Personligt er jeg ikke bange for risiko, selv om det er et virkelig skræmmende ord, så længe jeg ved, hvad risikoen er, og hvad risikoen betyder for min investering.

 

Hvilke investeringsplaner har du for fremtiden?

At blive ved med at investere og øge min opsparingskvote. Mange eksperter siger, at det er godt at afsætte 10% af din løn til opsparing, så når min løn kommer ind på kontoen, sætter jeg automatisk det beløb væk, ofte 10-30%, med det samme, så jeg ikke ser pengene. Og så sætter jeg mit forbrug efter, hvad jeg har til rådighed.

 

Hvad er dit bedste råd til dem, der gerne vil i gang med at investere?

Lav et budget og hav en økonomisk buffer, inden du går i gang. Det er virkelig vigtigt, at man ikke går ind i aktiemarkedet uden at have en buffer. Når det så er tilfældet, skal man bare kaste sig ud i det og begynde. Alle har været grønne og købt deres første aktie, og det kan virke skræmmende, men det er bedre at prøve og komme i gang. Og så er det også vigtigt at huske, hvornår skal du bruge dine penge, så har du også en ide om, hvilken risiko du kan tage, og du kan lægge din strategi derefter.

 

 

I blog-serien “Vis mig din investering” taler vi med en række markante personligheder, som har en særlig passion eller indsigt, som vi synes, kan bringe en spændende vinkel på investering. Deltagerne deler deres egne holdninger, forventninger og erfaringer. De forholder sig ikke til June og afspejler ikke nødvendigvis Danske Banks holdning eller forventninger til investering. 

Foto: Bibi Berge

Prøv June

Det tager kun 10 minutter at komme i gang med at investere med June. Prøv selv, og få en uforpligtende anbefaling til en investering som passer til dig og din økonomi.