Med baggrund som hedgefond-manager har Lars Kroijer mere erfaring med at investere end de fleste. Vi tog en snak med ham om hans tilgang.

Som bestyrelsesmedlem i flere hedgefonde i London og forfatter til flere bøger om emnet, må Lars Kroijer siges at være en særdeles erfaren investor. Hans seneste bog, “Investing Demystified: How to Invest Without Speculation and Sleepless Nights” udkom i anden udgave i 2017.

Der findes mange forskellige ‘skoler’ inden for investering. Lars Kroijer repræsenterer den gren som argumenterer for en passiv strategi, hvor man forsøger at følge markedet, frem for en aktiv strategi, hvor man prøver at slå markedet. Nøglen ligger i indeksinvesteringer med lave omkostninger. Det minder langt hen ad vejen om de principper, June investerer efter.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Hvor længe har du investeret, og hvordan kom du i gang?

Det kan jeg tydeligt huske. Jeg købte min første aktie, da jeg var 14 år gammel. Det var en aktie i firmaet Superfos, som jeg købte gennem Danske Bank. Jeg havde en ven, hvis far arbejdede i ledelsen der, så det var et naturligt valg for mig dengang. Og faktisk var en af de første ting, jeg havde at gøre med som professionel investor, da Superfos blev solgt. Det var temmelig pudsigt.

 

Det lyder meget tidligt at starte, hvor kom interessen fra?

Da jeg var barn i 70’erne, kan jeg huske, at vi fik nogle sparepenge af vores forældre. Min far fortalte mig, at hvis man købte statsobligationer for 1.000 kr. i stedet for at bruge pengene, så fik man hvert år 100 kr. igen, og til sidst, når obligationen var udløbet, fik man oven i købet sine 1.000 kr. tilbage. Og så var jeg sådan: “Det kan da ikke være rigtigt?? Det er da for godt til at være sandt!”. Jeg var nok lidt en nørdet dreng, men jeg syntes, det var utroligt fascinerende. Så begyndte jeg at følge med i aviserne og se, hvordan aktierne gik op og ned.

 

Hvad synes du, er det vigtigste at vide, når man skal i gang med at investere?

Det er enormt vigtigt, at folk forstår, hvad de betaler for, når de investerer. Det er et emne, vi taler alt, alt for lidt om. Det er også derfor, der er meget få mennesker, der har de investeringsprodukter, som de bør have.

Tag aktiemarkedet som eksempel: Som investor skal du som det allerførste afgøre med dig selv, om du tror på, at du kan klare det bedre end markedet ved selv at vælge individuelle aktier. Eller om du kan finde en professionel rådgiver, som kan klare det bedre end markedet på dine vegne.

For en overvældende stor del af befolkningen er svaret nej. De har ikke en jordisk chance for at slå markedet selv, og de har heller ikke en jordisk chance for at finde den professionelle investeringsrådgiver, som over en 10-årig periode kan slå markedet for dem, efter at alle gebyrerne er betalt. Det er der måske en ud af ti professionelle investorer, der kan.

Når man har indset og accepteret, at man ikke kommer til at slå markedet, så er man klar til at træffe de beslutninger, som man vil få rigtig meget gavn af på langt sigt; at købe de billigste og mest diversificerede indeksfonde.

 

Tror du ikke på, at man kan slå markedet?

Jeg siger ikke, at aktiemarkedet ikke kan slås. Men jeg siger, at for de fleste mennesker er det et irrelevant spørgsmål. Det interessante spørgsmål er, om du kan – og der er svaret formodentlig “nej”.

Det kan lade sig gøre – ellers ville jeg jo heller ikke have et arbejde – men for de fleste er det bare overvældende usandsynligt. Selv hvis du vælger at benytte en professionel rådgiver, så er det usandsynligt, at du finder den ene ud af ti, som kan slå markedet.

 

Hvordan investerer du selv?

Jeg investerer grundlæggende selv, som jeg anbefaler andre at gøre. Men fordi jeg nu er med i disse her hedgefonde, så investerer jeg også i dem.

 

Men en hedgefond dækker vel også et andet investeringsbehov end en indeksfond?

Princippet med en hedgefond er faktisk fantastisk, selvom de er udskældte. Princippet er, at man kan skabe afkast, uanset hvilken vej markedet går. Forestil dig, at du kunne investere i 10 forskellige hedgefonde, som alle sammen havde afkast, der ikke var afhængige af markedet eller hinanden. Så kunne du næsten garantere positivt afkast hvert år.

Desværre er det ikke sådan, verden fungerer i virkeligheden, men princippet er fantastisk. Et af problemerne med hedgefonde er, at de er meget, meget dyre, selvom det er blevet bedre med årene. Men sådan er det også med fx kapitalfonde. De endnu dyrere, illikvide og skamløst markedsafhængige i deres afkast.

 

Du laver  YouTube-videoer. Hvorfor?

Jeg har lavet videoerne på YouTube, fordi jeg synes at mit budskab er vigtigt at få ud. Jeg tjener ikke noget på dem selv, men da jeg lavede dem, tænkte jeg faktisk på, at de kunne gavne sådan nogle som min mor, der sidder og køber Mærsk-aktier, fordi de “altid har klaret sig så godt”, selv om det langtfra er det smarteste, hun kan gøre. Så jeg er glad for, at jeg endelig har fået hende overbevist om, at hun skal investere i indeks i stedet.

 

Hvad er dit syn på risiko? Vi ved at mange danskere er bekymrede for risikoen?

Risiko er noget, man skal tænke meget, meget længe og grundigt over. Man skal vide hvor stor risiko, man tager, og hvor stor risiko man har råd til at tage.

Hvis man kigger på aktiemarkederne historisk, så har de givet et gennemsnit på 4-5 procent om året. Man skal sige til sig selv, at hvis du vil have andel i det, så skal du være klar over, at dine penge, eller måske halvdelen af dine penge kan forsvinde – det er jo sket med ti eller tyve års mellemrum. Men selv med de store tab, har den langsigtede forrentning været 4-5 procent, og det er derfor, folk investerer og ikke bare putter dem i puden. Men du kan kun gøre det, hvis du har overskud og råd til at tabe de penge. Men selvom det ikke lyder af meget, så bliver 4-5 procent om året altså til en fordobling af dine penge på 15 år – efter inflation. Det er jo en risiko værd.

 

Hvor mange penge synes du man skal have for at komme i gang med at investere?

Hvis du har fx 10.000 kr. så kan du godt købe aktier for de 5.000 – afhængigt af din indkomst og udgifter selvfølgelig. Men generelt vil jeg sige, at jo yngre du er, jo mere risiko har du råd til. Hvis du lige er gået på pension og putter alle dine penge i aktiemarkedet, så har du ikke særlig godt råd til, at det hele går galt, fordi du ikke har så lang en tidshorisont at hente pengene tilbage over.

For mange unge er det en rigtig god ide at købe nogle aktier og spørge sig selv “Hvordan har jeg det med det?” Altså, sidder man med en klump i halsen, når man hører markedet går nedad, eller tænker man “Det var dog fantastisk, nu kan jeg købe mere” – så finder man ret hurtigt ud af, hvilket niveau af risiko, man er komfortabel med.

 

Hvis du kunne gå tilbage i tid, hvilket råd ville du så give den unge Lars Kroijer, der skulle til at gå i gang med at investere?

Jeg vil pege på én ting, som jeg ikke synes, folk i min generation lærte nok; at man skal beskæftige sig med noget, man synes er skide sjovt. Så man nærmest kan gøre sit arbejde til sin hobby. Min erfaring er, at dem som klarer sig allerbedst, det er dem som virkelig, virkelig elsker det, de laver. Jeg ser alt, alt for mange der arbejder inden for finans, ikke fordi de elsker det, men fordi de tror, at de bliver rige af det. Det er sjældent dem, der klarer sig særlig godt.

I dag virker det  meget mere accepteret at “fejle”. Det er noget, som de unge bør benytte sig meget mere af. Hvis du laver en start-up i dag, og det går galt, så er der ikke nogen, der ser negativt på det. Hvorimod tidligere, hvis du startede noget op, eller var med til at starte noget op, som gik galt, så var du en failure.

 

Er der nogle investeringer, som du fortryder?

Selvfølgelig er der det. Sådan er det for alle, der investerer, og som har prøvet at tabe penge. Men hvis jeg skal pege på én ting, er det nok, at jeg ikke kom mere med, da internettet begyndte at tage fart. Men på den anden side, så jeg også rigtig mange brænde fingrene på det.

 

Hvilke fremtidige tendenser synes du er de mest spændende lige nu?

Concious AI er uden tvivl det vigtigste, der sker lige nu. Kunstig intelligens kommer til at forandre alt. Også investering. Det bliver en revolutionering af den måde, vi lever på. Jeg ved ikke præcist hvordan endnu, men det er noget jeg følger meget tæt. Hvis nogen er nysgerrige, kan jeg anbefale et par artikler på bloggen “Wait but why?” om det emne.

Vil du vide mere om Lars Kroijers investeringsfilosofi, kan du se med på hans Youtube-kanal

 

 

 

I blog-serien “Vis mig din investering” taler vi med en række markante personligheder, som har en særlig passion eller indsigt, som vi synes, kan bringe en spændende vinkel på investering. Deltagerne deler deres egne holdninger og erfaringer. De forholder sig ikke til June og afspejler ikke nødvendigvis Danske Banks holdning til investering. Alle fotos i dette indlæg er venligst udlånt af Bil Magasinet.


Start din egen investering