Hun har netop udgivet bogen ‘Sæt kursen: Lær at investere på 8 uger’. Men hvordan fik hun selv styr på det med penge og investeringer?

Louise Fredbo-Nielsen er fremtidsforsker og forfatter til bogen 'Sæt kursen: Lær at investere på 8 uger', som tager udgangspunkt i hendes egne oplevelser af at komme igang med at investere. Herudover er hun medstifter af netværket Kvindeøkonomien.

I de første mange år af Louise Fredbo-Nielsens voksenliv gled pengene ud af hænderne på hende. Der var ofte minus på kontoen og angstprovokerende rudekuverter, der ventede på at blive betalt. Den gæve nordjyde havde et mildest talt anstrengt forhold til penge, men det er der blevet lavet om på de seneste år. Skuden er vendt; Louise Fredbo-Nielsen investerer – og lærer også gerne andre, hvordan de skal komme i gang med den der økonomiske ansvarlighed.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Hvornår opstod din interesse for at investere?

Det gjorde den relativt sent. Jeg har selvfølgelig haft interesse for det, penge kan købe, og det, du kan få for penge, men jeg har meget ofte kigget misundeligt på dem, der godt kunne finde ud af det med penge. Under min CBS-tid, og da jeg boede hjemme og begyndte at lure i min stedfars erhvervssektioner i avisen, åbnede der sig en sindssygt spændende og dragende verden, men den virkede både enormt kompleks og skræmmende. I mange år var jeg skræmt over det med penge, men det begyndte stille og roligt at gå op for mig, at penge er noget, vi alle sammen er nødt til at forholde os til. Jeg er meget sent kommet i gang med at interesse mig for penge og begyndte først at investere for ca. to år siden som 31-årig.

Har du altid haft et anstrengt forhold til penge?

Jeg har aldrig tidligere forstået dynamikken bagved penge. Det har mere været Av-min-arm, de er onde. Alt med penge handlede om, at der ikke var nok af dem, og min tilgang var ikke, at jeg skulle lægge en andel til side, for at der skulle blive flere af dem over årene. Det var egentlig ret ubevidst, at pengene kom ind og røg ud igen, og jeg optimerede ikke de aktiver, jeg havde. Det begyndte at gå op for mig for et par år siden, hvor jeg også læste bogen ‘Rich Dad, Poor Dad’. Forfatterens pointe er, at de rige får pengene til at arbejde for sig, mens de fattige arbejder for pengene. Dermed ikke sagt, at du ikke skal have et arbejde, men tankegangen med, at penge er aktiver, er relevant.

 

 

Var der et bestemt tidspunkt, der triggede det?

Det var mødet med min kæreste, der startede det hele. Han havde en helt anden tilgang til penge, end jeg havde, og for ham var det helt naturligt at snakke aktiver. Begge hans forældre har købt og solgt ejendomme og har fået penge til at blive til mere. Det mindset var helt nyt for mig, da jeg mødte ham. For mig var penge noget, der fes ud af min konto. Det var dejligt at få løn i slutningen af måneden, men hold op, hvor var det også træls at have ondt i maven hver gang, jeg skulle kigge på min konto … og hver gang, der kom en rudekuvert!

Så under en ferie begyndte jeg at downloade alle de investerings-apps, jeg kunne finde og begyndte at google alt om investering. Da vi kom hjem, lyttede jeg til Millionærklubben og lydbøger om investering. Jeg googlede formiddagen lang for at finde ud af, hvad en indeksinvestering er for noget. Hvordan man køber en aktie? Jeg vidste det helt ærligt ikke og begyndte at lære mig selv det. Efter cirka et halvt år havde jeg penge til at investere og lagde ca. 5.000-10.000 på de virksomheder, jeg syntes, var interessante. Jeg lod processen modne, men jeg syntes, det var mega grænseoverskridende første gang.

 

Vis mig din investering: Louise Fredbo-Nielsen Junes blog om investeringLouise Fredbo-Nielsen er fremtidsforsker og forfatter til bogen “Sæt kursen: lær at investere på otte uger”, som handler om at komme i gang med at investere.

Hvad investerer du så i nu?

Da jeg startede ud som selvstændig, indbetalte jeg ikke til min egen pension, og derfor er jeg ret langt bagud med pensionsopsparingen i dag. Af samme grund sætter jeg en fast overførsel ind på en arbejdsmarkedspension og på en pensionsordning, som jeg selv administrerer, samt en investeringskonto med frie midler. Min investeringskonto bruger jeg til at prøve ting af. Det er naturligvis penge, som det vil gøre ondt at miste, men det er ikke hele min pensionsopsparing, jeg kan tabe. Jeg bruger kontoen til at lære med – og til at finde ud af, hvilke aktier jeg gerne vil købe.

Min arbejdsmarkedspension bliver administreret af andre, men min alderspension administrerer jeg selv. Der ligger alle pengene i indeks og ETF’er. Det var et af de råd, jeg fik af eksperterne i forbindelse med skrivningen af min bog (‘Sæt kursen: Lær at investere på 8 uger’, red.). Hvis ikke du vil sidde og holde øje med din investering hele tiden, hvilket jeg ikke vil, så er det brede indeks, du skal kaste dine penge efter. Mit mål er, at 30-40% af min indtægt efter skat skal gå til indbetaling til pension eller investering.

Hvilke enkeltaktier går du efter?

I mine enkeltaktier kigger jeg på virksomheder, som jeg kan stå inde for. Det handler selvfølgelig både om økonomi, men også om de har et produkt, som jeg tror, kan give en indtjening på den lange bane. Men det handler også om, at det skal være noget, jeg skal kunne se nogle fremtidsperspektiver i. Er det en virksomhed, som er med til at gøre verden bedre. Det kan for eksempel være grøn energi eller nogle virksomheder, som arbejder for en bedre verden. Det er måske lidt hippieagtigt, men det er nogle ret vigtige kriterier for mig. Jeg udvælger typisk enkeltaktier indenfor robotteknologi, grøn energi og healthcare, fordi det giver mening, og hvor jeg kan se et potentiale.

Et godt råd, når det kommer til enkeltaktier, er faktisk at investere i noget, du selv forstår. Hvis du ikke ved, hvad virksomheden laver, så skal du ikke investere i det. Faren ved det er naturligvis, at man kan blive lidt hjemmeblind, fordi vi ved mest om de danske virksomheder. Din risiko bliver større, hvis du kun investerer i danske aktier i stedet for at investere i hele verdensmarkedet. I min egen strategi prøver jeg at lave en investeringsportefølje, der kan klare sig godt i forskellige situationer, så jeg har f.eks. ikke bundet alle mine penge i vores ejendom – eller i danske aktier.

Hvilken investeringstype er du?

Jeg er en forsigtig nordjyde. Eller det er jeg blevet. Jeg tror, det hænger meget sammen med, at jeg ikke er professionel, så jeg har kæmpe stor respekt for dem, der sidder og køber og sælger hver dag. Det er ikke den rigtige løsning for mig, fordi det koster meget i gebyrer, og det er alt for tidskrævende at skulle gøre det. I stedet lader jeg pengene arbejde passivt for mig.

I min pension er jeg langsigtet og faktisk også i de enkeltaktier, jeg køber, netop fordi jeg ikke tror, jeg kan konkurrere med dem, der sidder og gør det her til dagligt. Men jeg tror også, at hvis jeg laver mit forarbejde godt, så kan jeg godt købe nogle aktier, der på sigt vil give et pænt afkast.

Hvad er dit afkast?

Det kan jeg ikke svare på, for jeg har solgt nogle af mine aktier igen. Jeg brød min strategi om at være langsigtet, fordi vi ville købe et sommerhus, og vi havde brug for penge til udbetaling på sommerhuset.

Nu får jeg hver uge en rapport over afkastet, men jeg er begyndt at slette den, fordi jeg ikke kan bruge den til så meget. Jeg har netop valgt at være investor på den lange bane, og jeg er bange for, at det vil ændre min adfærd, hvis jeg tjekker afkastet hele tiden.

Er der nogle investeringer, du ville ønske, du havde foretaget?

Det ville da have været fedt at have været med på Bitcoins og nogle af de små tech-virksomheder, men det er bare ikke derfor, jeg investerer. Det er ikke sådan, at jeg går og ærgrer mig over, at jeg ikke så en bestemt bølge komme. Det er også nemt at være bagklog.

Har du nogen dødssejlere i din portefølje?

En amerikansk tech-virksomhed, som jeg købte på et for dyrt tidspunkt, men løb med på hypen, selv om jeg ikke selv forstod den.

Hvad er dit forhold til risiko?

Jeg er absolut ikke bange for risiko. Jeg synes, det er vigtigt at tage fat i den her fordom om investering, der hedder, at det er gambling og ligesom at gå på casino og smide alle dine penge på rød. Det er en forkert sammenligning. Ja, det er mega risikabelt, hvis du smider alle dine penge i én dansk virksomhed eller laver den fejl ikke at diversificere din investering. Men jeg er også af den overbevisning, at hvis du bruger din snusfornuft og investerer i noget, du forstår, laver en god spredning og måske snakker med en rådgiver om de ting, du ikke synes, du ved nok om – eller får din bank til at gøre det for dig – så behøver det ikke være så risikabelt at investere. Der er selvfølgelig en vis grad af risiko i det, men det er mere risikabelt at lade pengene stå i banken og langsomt blive ædt op af inflationen, tænker jeg.

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil i gang med at investere?

Det nemmeste ville være at sige ‘Kom i gang!’, men der er nogle barrierer, så man skal over på den anden side af først. Ellers var der flere, der ville investere. Det er min opfattelse, at der er rigtig mange, der ikke ved, hvordan man kommer i gang, så mit råd må være at kigge på nogle af de muligheder, der er for at investere; f.eks. June eller nogle af online-bankerne. Tjek det ud. Og begynd at tænke i aktiver i stedet for passiver. En af mine kilder til bogen sagde, at der er mange, der har svært ved at se sig selv som investorer, men alle de beslutninger, vi træffer med vores penge, er investeringsbeslutninger. Så er det pludselig lidt mere nært.

Undersøg hvor stor en andel af dine penge, der hver måned forsvinder eller bliver mindre værd. Og hvor mange penge, der potentielt kan blive mere værd? Husk, det handler alt sammen om prioritering, for jeg startede vitterligt ikke ud med en løn, der var meget højere end en sygeplejerskes. Der er mange, der tror, du skal have en halv million for at komme i gang. Nej, lidt har virkelig også ret!

Hvilke investeringsplaner har du for fremtiden?

Min søns børneopsparing. Min kæreste og jeg har – mens han er så lille, at han ikke opdager, at han får mindre gaver end resten af familiens børn – sat en del af gavebudgettet ind på en børneopsparing, som vi køber aktier for.

I blog-serien “Vis mig din investering” taler vi med en række markante personligheder, som har en særlig passion eller indsigt, som vi synes, kan bringe en spændende vinkel på investering. Deltagerne deler deres egne holdninger, forventninger og erfaringer. De forholder sig ikke til June og afspejler ikke nødvendigvis Danske Banks holdning eller forventninger til investering. 

Den her fordom om investering, er ligesom at gå på casino og smide alle dine penge på rød. Det er en forkert sammenligning.

Louise Fredbo-Nielsen

Prøv June nu - kom i gang fra 100 kr.

Det tager kun 10 minutter at komme i gang med June, og få en personlig anbefaling til en investeringsfond, som passer til dig og din økonomi.