I anledning af kærlighedens dag, bringer vi her et åbent brev fra investeringsstrateg Jacob Hvidberg Falkencrone til hans portefølje af danske aktier

Jacob Hvidberg Falkencrone er investeringsstrateg i Danske Bank og er blandt andet vært på podcasten 'Pengetanker' om investering og adfærd.

14. februar er kærlighedens dag. Kærligheden er stor og skøn, men kærlighed kan også gøre blind. Når man investerer kan man nemt blive for forelsket i nogle enkelte aktier, og dermed miste øjet på noget meget vigtigt: nemlig at sprede sin risiko ved at investere i mange forskellige lande og sektorer.

Derfor bringer vi i dagens anledning her et åbent brev fra investeringsstrateg Jacob Hvidberg Falkencrone til hans danske aktier:

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Kære dejlige danske C25-aktier

Det er ikke jer, det er mig.

Jeg har elsket jer, siden den dag jeg købte jer for første gang. Derfor piner det mig også, at jeg må gøre det forbi mellem os. Men jeg er nødt til at sælge lidt ud. Ikke det hele, men nok til, at I ikke længere kan være mit ét og alt. 

Vi har haft så mange gode oplevelser sammen, som jeg altid vil tænke tilbage på med stor glæde. Der har været flest opture, men naturligvis har der også været nedture undervejs. Store nedture faktisk. Men vi holdt ud og klarede den. Sammen. Jeg troede længe, at I var mine eneste ener, men på det seneste er jeg begyndt at føle, at vi er på forskellige stadier i vores liv. Sandheden er, at jeg har svært ved at se os have en fremtid sammen. Eller rettere sagt, jeg er bange for, at min egen fremtid bliver en anden, end den jeg går og drømmer om, hvis jeg ikke laver nogle ændringer i min portefølje. Det er ikke jer, der er noget galt med, det er mig. I er alle gode selskaber. Og måske er problemet faktisk, at jeg elsker jer for højt. Så højt, at det er gået hen og blevet en hæmsko for mig.

Over årene har I løbende haft andre investorer end mig. Jeg, derimod, har været trofast, hengiven og altid kun haft jer i min portefølje. Det har jeg tidligere haft det fint med, men det er nødt til at slutte nu. Jeg er et sted i mit liv, hvor jeg har brug for at se og udforske nye investeringer. Selskaber fra andre lande, brancher og verdensdele, så jeg ikke lægger alle mine æg i én kurv, som jeg har gjort hidtil.

Jeg er sikker på, at I en dag vil gøre en anden investor lykkelig. En investor, der mangler nogle stærke danske aktier i porteføljen. Det fortjener I virkelig. Men det bliver ikke mig. Jeg har for mange allerede og er nødt til sprede mine investeringer bedre ud. Jeg må tænke på mig selv og min opsparings fremtid, og hvis I nogensinde også har elsket mig, lader I mig gøre det.

Jeg ville ønske, at tingene var anderledes og vil stadig gerne have jer i mit liv og portefølje. Bare ikke så meget som i dag. Derfor må det blive som venner og ikke som trofaste partnere.

Jeg håber, at I forstår og ved, at I uanset hvad altid vil have en helt særlig plads i mit hjerte.

Med kærlige hilsener

Jacob

Danmark er 0,5% af verden

Danskerne elsker danske aktier betingelsesløst. Så meget at det går ud over risikospredningen. De danske investorer har nemlig ca. 84% af deres aktier i Danmark til trods for, at det danske indeks blot fylder omkring 0,5% af verdensindekset. Det betyder, at de opnår en meget dårlig risikospredning i deres portefølje, fordi de lægger alle deres æg i én kurv. Sådan er det dog ikke, når man investerer med June.

 

Altid stor risikospredning med June

Med June investerer du altid i brede indeks som dækker sektorer og regioner over hele verden. Det forhindrer dig i at blive blindt forelsket i en enkelt sektor eller region, og giver dig et stor risikospredning.


Start en investering med stor risikospredning