IT-konsulent Sune Bjørn Andersen investerer hver måned en stor andel af sin løn. Målet er finansiel frihed og et liv uden for trædemøllen.

Stå af den arbejdsmæssige trædemølle, og gå på pension som 45-årig.

Lyder det fristende? Det er lige præcis det, IT-konsulent Sune Bjørn Andersen arbejder på. Hver måned investerer han 60% af sin løn for på sigt at opnå fuld finansiel frihed.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

“Tjen mere, brug mindre og investér dine midler.” Så enkelt lyder opskriften på et liv med finansiel frihed, hvis man spørger den 31-årige aarhusianer Sune Bjørn Andersen. De sidste par år har han med stor iver bekendt sig til den økonomiske ‘religion’ Financial Independence, som han også blogger om på sin hjemmeside frinans.dk

Ved at investere en meget stor del af sin løn (ca. 60%) og holde sine udgifter på et absolut minimum forventer Sune Bjørn Andersen at kunne træde ud af det, han opfatter som et arbejdsmæssigt hamsterhjul og gå på pension på et tidspunkt, hvor hans jævnaldrende sukker efter højere indtægter for at kunne finansiere forbrug, realkreditlån og faste udgifter.

 

Se, hvad en investering med June kan gøre for dig

 

Pengene skal vokse

For Sune Bjørn Andersen, og andre tilhængere af Financial Independence, er målet med at arbejde nemlig ikke at bare det, at kunne finansiere et højere forbrug. Og der står heller ikke hverken bil, større lejlighed eller endnu et par fede jeans på hans ønskeseddel, når lønnen tikker ind hver måned.

– Mine penge skal ikke bruges på f.eks.et nyt par bukser til skabet eller et lækkert ur, men i stedet på noget, der kan skabe værdi for mig på sigt; nemlig investering i aktier. Hver gang, jeg køber noget, tænker jeg: “hvor mange timer skal jeg gå på arbejde for at finansiere det? Hvor meget tidligere kan jeg holde fri, hvis jeg ikke bruger penge på det?” Spildte penge er ekstra tid på arbejdsmarkedet, siger Sune Bjørn Andersen, der har dyrket Financial Independenc i 2,5 år og i øvrigt ikke vidste ret meget om investeringer, inden han gik i gang.

 

Sune Bjørn Andersen investerer størstedelen af sin opsparing i indeksfonde med globale aktier. Desuden også i crowd lending, lokale obligationer og bitcoins.

 

‘Jeg bruger mine penge på at købe tid’

Financial Independence går i store træk ud på at maksimere sin opsparing hurtigt ved at minimere forbrug og investere for med tiden at opnå fuld finansiel frihed og give sig selv muligheden for at leve af sin investering alene.

Ved at investere en meget stor del af sin indtægt er Sune Bjørn Andersens plan at fyre op under en tretrinsraket af økonomisk formåen; han sparer op, han får afkast på sin investering, og han får den fulde effekt af renters rente. På et tidspunkt vil Sune Bjørn Andersen have investeret så tilpas meget, at han kan leve af sine investeringer resten af livet. Han forventer at kunne gå på pension allerede som 45-årig.

– Tid er den knappeste ressource, vi har, og det er det, man i virkeligheden køber, når man går efter finansiel uafhængighed. Ved at spare så meget op, og investere, køber jeg tid og muligheder. Det kan jeg ikke købe noget andet sted.

 

‘Jeg vil ikke være tvunget til at arbejde’

Sune Bjørn Andersen ved endnu ikke, om hans investeringer skal føre ham til et liv på deltid, et liv som hjemmegående fuldtidsfar eller som verdensomrejsende globetrotter, men det vil give ham mulighederne. Så han tager sin arbejdstjans fra 9-17 mandag til fredag med glæde, fordi hans investeringer hver dag bringer ham et skridt tættere på målet.

Men at have muligheden for at være økonomisk fri resten af livet er ikke det samme som, at han ikke vil arbejde, han vil bare ikke være tvunget til det.

– For mig er der noget grundstridigt i ideen om at man skal have et fast arbejde 37 timer om ugen. Men samtidig er der en sikkerhed i det, som jeg ikke vil være foruden. Man kan godt sige, at jeg gerne vil både blæse og have mel i munden, siger Sune Bjørn Andersen med et lille grin og tilføjer:

– Udsigten til et lineært arbejdsliv, hvor man arbejder, til man er næsten 70, virker klaustrofobisk og spild af liv.

 

Find et fornuftigt leje

Sune Bjørn Andersen har altid haft opfattelsen af at være anderledes og haft behov for at gå mod de gængse normer. Hans syn på livet er gennemsyret af en udpræget frihedstrang, og han har med egne ord altid ledt efter en måde ikke at være en del af det etablerede samfund på. Han har altid haft et lidt anstrengt forhold til forbrug og overvejede for en stund at være hjemløs for at spare udgiften til en bolig ud fra den betragtning, at hvis der ikke var faste udgifter, han skulle bruge penge på, var der ikke noget, han fast skulle tjene penge til.

Sammen med sin kæreste er han dog landet på et niveau, der for dem begge virker rimeligt, og hvor de ikke giver afkald på ting, de gerne vil bruge penge på; eksempelvis økologisk mad, biografture og restaurantbesøg.

– Det handler om at finde en gylden middelvej mellem at gøre det, man har lyst til, og så ikke lade forbruget tage overhånd. Det, jeg har lyst til, differentierer måske lidt fra normen.

– Hvis man som individ skal kunne fungere med at spare op og følge Financial Independence skal man finde et leje, hvor man kan være med. Hvis man skal spinke og spare i 10-15 år, er det ikke sjovt. Så er det ikke det værd.

– Jeg synes personligt ikke, det er surt at begrænse mit forbrug. Jeg føler, jeg har et rimeligt luksuriøst liv, det handler blot om at flytte sine mentale barrierer.

 

Sune Bjørn Andersens budget:
  • Bruttoløn: 30.000 kr.
  • Udbetalt efter skat: 19.500 kr.
  • Faste udgifter: 6.500 kr.
  • Diverse udgifter: 1.500 kr.
  • Opsparing: 1.000 kr.
  • Investering: 10.500 kr.
  • Opsparingsandel: 59% md.

 

Sunes råd til hvordan man sparer mere:
  1. Tjen mere, forbrug mindre og investér alt du kan – Det handler om at finde et leje, der er realistisk for dig. I store træk handler det om at være bevidst om sit forbrug; er de ting, du køber, need to have eller nice to have?
  2. Planlæg dine indkøb – Lav f.eks. en madplan. Hver søndag planlægger Sune og kæresten næste uges madindkøb ud fra en fire ugers madplan med rotation og vinter-/sommersæson samt ikke mindst holiday specials. De køber aldrig noget, de ikke skal bruge, og undgår dermed madspild. Læs mere her: http://www.frinans.dk/the-food-budget/
  3. Pas på med abonnementer – Problemet med abonnementer opstår, hvis du ikke benytter dem ofte nok og dermed ikke får fuld valuta for pengene. Tænk blot på fitnesskort og tv-pakken med 32 kanaler, der koster penge hver måned. Læs mere her: http://www.frinans.dk/the-subscription-trap/

 

 

Denne artikel udtrykker Sune Bjørn Andersens personlige holdninger og erfaringer og afspejler derfor ikke nødvendigvis Danske Banks holdning til investering. 

Kom nemt i gang med at investere

På june.dk får du nemt en anbefaling til en investering som passer til dig og din økonomi. Når du har besvaret nogle spørgsmål om din økonomi og dine forventninger til dig investering, giver June dig en uforpligtende anbefaling, som du nemt kan investere i.