IT-konsulent Sune B. Andersen går målrettet efter en tidlig pension - bl.a. ved at investere en stor del af sin løn. Vi tog en snak med ham om status på hans vi

For ca. halvandet år siden interviewede vi Sune Bjørn Andersen fra Aarhus for at høre mere om hans ambitiøse projekt om at investere sig til at kunne gå på pension som 45-årig. Sune bekender sig til en filosofi, der kaldes FIRE, som står for “Financial Independence, Retire Early” (på dansk: “finansiel uafhængighed, tidlig pension”). Kort fortalt går den ud på at investere en meget stor andel af sin løn hver måned, allerede fra man starter på sit første job. Sune investerer ca. 60% af sin udbetalte løn hver måned.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Det første interview med Sune er blandt de mest læste i Junes blogs historie, og derfor tænkte vi, at det kunne være sjovt at tjekke ind med Sune igen og høre, hvordan det går med hans projekt, og ikke mindst stille ham nogle af de spørgsmål, som flere undrende læsere har stillet til hans historie på vores Facebook-side.

Hej Sune – hvordan er det gået med dit projekt, siden vi talte sidst?
“Jamen, jeg må sige, at det går rigtig godt. Både med investering og opsparing og med interessen for mit projekt”, siger Sune Bjørn Andersen.

Hvordan ser det ud med dine investeringer?
“Det ser godt ud, for det går, som det hele tiden har gjort. Jeg har min strategi, som jeg holder fast i. Jeg investerer hver måned – og det bliver jeg sådan set bare ved med. Det er blevet sådan en dagligdags-trommerum-ting, som næsten er helt kedelig, fordi det bare er det samme, måned efter måned. Jeg har nogle faste overførsler, som ligger og kører – og det er der ikke så meget, jeg skal gøre ved. Der er noget i obligationer, noget i aktier og så har jeg noget i crowdlending. Jeg investerer ikke med June mere, fordi jeg gerne selv vil styre det hele i min investering. Jeg var mest med for at prøve det og få en forståelse for produktet. Jeg synes, at den slags “alt-i-et” produkter er en god idé, fordi de gør nogle af tingene meget nemmere for en.

Ved siden af det har jeg så det, jeg kalder min opsparing. Den bl.a. placeret i guld og sølv. Formålet med det er ikke, at det skal kunne sælges for mange penge ude i fremtiden, men bare at det skal holde min købekraft på samme niveau, så jeg ikke bliver fattigere pga. inflationen. Så jeg køber ikke guld og sølv for at blive rig, men for ikke at blive fattig. Guld har virket som betalingsmiddel i 5.000 år, så mon ikke det gør det lidt endnu?

Og så har jeg så en lille smule i danske kroner stående på en almindelig indlånskonto til dagligt forbrug.”

 


Sådan ser Sune Bjørn Andersens budget ud på en gennemsnitlig måned. 61% af det, han får udbetalt går til opsparing og investering.

 

Hvad er der galt med at have pengene stående i danske kroner?
“Danske kroner er designet til at blive mindre værd over tid i form af inflation. Sådan er de fleste valutaers natur, og hvis man sparer langsigtet op, skal man finde en måde at modvirke det.”

 

Siden vi talte sammen sidst, har man set dig lidt mere i medierne. Er der en stigende interesse for dit projekt?
“Siden jeg talte med jer sidst, må man sige, at det er stukket helt af. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeres artikel med mig er blevet læst (58.000 gange, red.), men der har været en frygtelig masse interesse lige siden.

Derfor lavede jeg lidt for sjov gruppen FIREdanmark. Jeg regnede egentlig med, at det ville være mig og et par andre nørder, der ville diskutere det her emne. Men nu er vi næsten 5.000 personer i gruppen, jeg har været med i Temalørdag på DR2, og jeg har været i P3 i bedste sendetid. Så man må sige, at interessen er støt stigende. Og det er mange forskellige slags mennesker, der er interesserede. Ikke kun mænd.”

 

Går de alle sammen lige så meget op i investering som dig?
“Nej, slet ikke. Det, de har til fælles, er idéen om at finde ud af, hvordan man får mere frihed. Der er også en del i gruppen, som taler om, hvordan man kan arbejde på deltid, eller kun lade den ene voksne i familien arbejde. Så det er ikke kun investeringssnak – selvom det fylder en del.”

 

På Junes Facebook er der mange, der har spurgt: “Hvad har han tænkt sig at gøre, når han får børn?” Hvad har du tænkt dig at gøre?
“Det, der er det svære i det her, er, at regnestykket ændrer sig, alt efter hvilken situation man står i. Så svaret er både uhyre simpelt og uhyre kompliceret. Det er nemlig; at regnestykket ville ændre sig, hvis jeg fik børn. Fordi prioriteterne ville ændre sig. Hvis jeg fik børn, og det håber jeg da, at jeg gør, ville de blive prioritet nummer ét – og ikke mit frihedsprojekt.

Så jeg ville stadig gå efter at gennemføre mit projekt. Men opsparingsraten ville jo nok ændre sig. Lige nu ejer jeg hverken bil eller hus – men måske ville mine forpligtelser også ændre sig. Men målet ville som sådan være det samme.”

 

En anden genganger fra vores læsere er kommentaren om, at du spinker og sparer nu for at kunne leve et langt liv som fattig pensionist, hvor du også skal spinke og spare. Hvordan ser du selv på det?
“Jeg tror, at man skal gøre sig klart, at det hele handler om balance. Hvis det giver dig en unødig forringet livskvalitet at spare 60% af din indkomst op om måneden – så er det da en rigtig dårlig idé at gøre det. Hvis ikke det giver dig et meningsfyldt liv, så skal du ikke gøre det. Men sådan er det ikke for mig. Jeg skal ikke anstrenge mig specielt meget for at kunne spare 60% op om måneden.

Det er en fin balance for mig. Hvis jeg slet ikke fokuserede på det, ville mit opsparingsniveau være 50%. Så for mig er det ikke voldsomt. Det er ikke en forringelse af livskvalitet for mig. Jeg står også i en situation, hvor jeg ikke har særlig mange økonomiske forpligtelser, og det er klart, at det er noget andet, end hvis man fx er enlig forsørger.”

 

Sune Bjørn Andersen er IT-konsulent og har en plan om at gå på pension som 45-årig. Han skriver om sin rejse mod finansiel frihed på frinans.dk

 

2018 har jo ikke været et specielt godt år for aktier og obligationer – hvordan forholder du til risikoen ved dine investeringer?
“Min investeringsstrategi ændrer sig ikke afhængig af, hvordan det går nu og her. Det er bare støj på den længere bane. Men jeg synes, man skal bruge sådan et år med minus til lige at mærke efter: “Hvordan føles det egentlig med de investeringer, jeg har?” Hvis man bliver nervøs over det, og hvis man ikke kan sove om natten, så har man for meget risiko.

Jeg har en fordeling der hedder 80% aktier og 20% obligationer – og jeg er i 2018 kommet frem til, at jeg måske hellere skal ligge på 75/25. Så mit risikoniveau har ikke været helt ved siden af, men jeg vil gerne have det lidt ned.

Men noget, som bekymrer mig mere, er, når jeg ser, at mange af de nye, som begynder at investere, stort set investerer 100% i aktier og slet ikke i obligationer eller andet. Jeg synes, de har enormt meget fokus på afkast – og slet ikke på risiko. Jeg tror, mange af dem kommer til at bliver overraskede over, hvad det kan betyde for dem mentalt, når der kommer sådan et marked, som vi har set i 2018.”

 

Regner du stadig med at kunne pensionere dig selv som 45-årig?
“Ja – det gør jeg. Men der kan jo ske ting i mit liv, som gør, at jeg må lave om på mit mål. Hvis jeg en dag bliver økonomisk uafhængig, kan det jo også være, at jeg tager et arbejde, som jeg kun gør, fordi det er sjovt. Fx hvis jeg kunne leve af at være finansblogger…”

 

Hvor mange penge skal du have sparet op, når du går på pension?
“Jeg regner med at skulle have 2,5 mio. opsparet for at kunne få finansiel frihed resten af livet. Jeg ville stadig skulle leve på samme måde som nu, men det ville være muligt. Hvis jeg skal leve lidt mere luksuriøst uden bekymringer, regner jeg med at skulle have en opsparing, som er 5 mio. kr. værd. Lige nu har jeg tæt på 500.000 kr., så der er et stykke vej endnu.”

 

Vil du følge Sunes vej mod økonomisk uafhængighed, kan du læse med på https://www.frinans.dk

 

Denne artikel udtrykker Sune Bjørn Andersens personlige holdninger og erfaringer og afspejler derfor ikke nødvendigvis Danske Banks holdning til investering. Artiklen er således ikke udtryk for en anbefaling fra Danske Bank. Al investering indebærer risiko for tab.