Mange June-investorer har oplevet markante fald de seneste dage, men det er vigtigt at holde fast i sin tidshorisont nu.

De sidste dage har mange June-kunder oplevet at se fald, når de har tjekket deres investering. Det er en del af risikoen, når man investerer, at værdien af en investering kan svinge op og ned med markederne. Det er dog vigtigt, at man som investor husker at holde fast i den tidshorisont, man har baseret sin investering på i første omgang.

 

Hvad er årsagen?

Årsagen til de markante fald på aktiemarkederne er frygten for, hvordan coronavirussen, der startede i Kina, vil påvirke resten af verdens økonomi og finansielle markeder, nu hvor der er konstateret betydelige tilfælde også i Sydkorea, Iran og ikke mindst Italien.

Grunden til, at aktiemarkederne reagerer så voldsomt på denne virus, skal ses i lyset af, hvordan den har påvirket Kina. Her har man nemlig oplevet markante fald i både forbrugernes købelyst (de er blevet hjemme af frygt for at blive smittet) og i Kinas produktion og eksport, fordi en række af landets arbejdspladser har været lukket ned. Begge dele er dårligt nyt for aktiemarkederne, som typisk oplever vækst, når der er gang i økonomien – både i form af forbrug og produktion.
Hvis det samme mønster skulle brede sig til andre dele af verden, kan det betyde, at flere økonomier må gå midlertidigt ned i gear, og det er ikke godt nyt for aktiemarkederne.

I en artikel i Danske Banks ”Investeringsnyt” fortæller bankens chefstrateg Henrik Drusebjerg: ”Hidtil har coronavirussen primært været betragtet som et kinesisk og asiatisk anliggende, men nu er den pludselig meget nærværende i Europa. Set med økonomiske briller frygter investorer nu, at spredningen i Italien blive et problem for væksten i Europa, både fordi Italien er et stort EU-land, og fordi den frie bevægelighed i EU kan betyde, at sygdommen lettere kan sprede sig. Frygten er blandt andet, at det rammer den europæiske servicesektor, hvis forbrugerne i Europa bliver derhjemme i stedet for at shoppe, gå på restaurant og i biografen,” fortæller Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg. Læs hele artiklen med ham her.

 

Hvad bringer fremtiden og hvad kan jeg gøre?

Chefstrategen udtaler i samme artikel, at han ikke skråsikkert kan forudse, hvornår markederne vil stabilisere sig, men at det stadig er Danske Banks forventning, at coronavirus udgør en midlertidig udfordring for økonomien og de finansielle markeder, og at man skal være varsom med at sælge ud, når markederne er grebet af frygt.

 

Hvad kan jeg gøre, når min June-investering falder i værdi?

Det kan ikke undgås at der vil være perioder, hvor en June-investering vil falde i værdi, men det vigtige at fokusere på er, hvordan den har udviklet sig i forhold den tidshorisont, man har valgt. I videoen her kan du se lidt mere om, hvordan det hænger sammen: