… og lidt om legenderne, der står bag

Seks stærke citater om investering

De ligner muligvis ikke de fodboldspillere og popstjerner, som man normalt finder på glitrende plakater på et teenageværelse, men investeringsverdenen har også sine helt egne megastjerner. Enere som bliver beundret verden over for deres unikke evner, imponerende resultater og ubestridelige talent. Forskellen er bare, at i stedet for toptunede unge mænd med kreativ hårpragt, modelkærester og millioner på bankbogen, er investeringsverdenens mega-stjerner oftest hvidhårede mænd, godt over pensionsalderen med tidligere modeller som koner og milliarder på bankbogen. 

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Og når stjernerne taler, bliver der hørt efter. Deres ord bliver noteret, vurderet, fortolket og analyseret. Investorer og analytikere over hele verden hænger ved hver en sætning for at gennemskue stjernernes hemmeligheder.

Seks stærke citater

Vi har samlet seks stærke citater, som vi synes er både sjove og lærerige. Vi starter med stjernen over dem alle, investeringens Ronaldo, Messi og Maradona i én person:

Nr. 1:

Successful investing takes time, discipline and patience. No matter how great the talent or effort, some things just take time: You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.”

Hvad kan man lære af det? Man skal være både disciplineret og tålmodig, når man investerer. Der er ingen smutveje.

Hvem sagde det? Warren Buffett (født 30. August, 1930)

Buffet er investeringscitaternes godfather. Lav en google-søgning på “investment quotes”, og der går ikke mange sekunder, før Warren Buffets visdomsord dukker op – i hundredvis. Buffet er en amerikansk forretningsmand, som over flere omgange er blevet kåret som verdens rigeste mand. Han repræsenterer en snusfornuftig tilgang til investering, som er fokuseret på grundige analyser, tålmodighed og at være modig nok til at gå mod strømmen og ikke lade sig rive med af trends.

Nr. 2:

“Don’t look for the needle in the haystack. Just buy the haystack.”

Hvad kan man lære af det? Lad være med at lede efter den ene gyldne aktie – sørg for at have stor spredning på din investering i stedet for ved at købe en lille smule af alle aktier i indekset. Det kommer du længere med.

Hvem sagde det? John Bogle (født 8. maj, 1929)

Bogle er en amerikansk investor og forretningsmand, som har en særlig plads i vores hjerter. Det var nemlig ham, der fik idéen til at lave verdens første investeringsfond og dermed lagde grunden til ETF’er, som er den slags investeringsprodukter, Junes fonde investerer i.

Nr. 3:

“If investing is entertaining, if you’re having fun, you’re probably not making any money. Good investing is boring.”

Hvad kan man lære af det? Investér ikke for underholdningen og adrenalinens skyld. Fornuftig investering kræver tid og tålmodighed.

Hvem sagde det: George Soros (født 12. august 1930)

Soros er en ungarsk-amerikansk investor. Han betragtes som en af historiens mest succesrige investorer og er i dag blandt klodens 30 rigeste. Han har en baggrund i både økonomi og filosofi, og hans syn på økonomi er fokuseret omkring begrebet “refleksivitet”,som beskriver situationer, hvor markederne kommer ud af balance som følge af menneskers irrationelle handlinger. I 1992 spekulerede Soros mod den britiske nationalbank og tvang pundet til at forlade det europæiske fastkurssamarbejde, ERM. Dagen, hvor det skete, blev kendt som “Black Wednesday“, og Soros selv tjente over en milliard dollars på det. Soros har også skrevet meget om økonomiske bobler og beskrev Finanskrisen, før den indtraf.

Nr. 4:

I look at companies as businesses, while Wall Street analysts look for quarterly earnings performance. I buy assets and potential productivity. Wall Street buys earnings, so they miss a lot of things that I see in certain situations.”

Hvad kan man lære af det? Når man investerer, bør man altid se på et selskabs og markedets udvikling på den lange bane bl.a. i forhold til samfundsmæssige og økonomiske tendenser.

Hvem sagde det: Carl Icahn (født 16. februar, 1936)

Icahn er en amerikansk investor og forretningsmand. Generelt anerkendt som en succesfuld, men også kontroversiel investor, da han ofte omtales som en en “corporate-raider”. Carl Icahn går ikke bare ind som en passiv aktionær – han går ofte efter at overtage magten eller influere den strategiske retning i de virksomheder, han investerer i. Også hvis det betyder at skille den ad og sælge den i mindre dele, fordi det kan frigøre større værdi til aktionærerne. Hvis du synes, det lyder bekendt, er det måske fordi, det er det samme, som Richard Geres karakter gør i Pretty Woman.

Nr. 5:

“An investment in knowledge pays the best interest.”

Hvad kan man lære af det? Brug noget krudt på at forstå, hvad du investerer i. Det vil gøre dig bedre i stand til at vurdere, om det er det rigtige for dig. Citatet kan bruges i mange aspekter i livet, men også i forhold til investering.

Hvem sagde det? Benjamin Franklin (17. januar 1706 – 17. april 1790)

Franklin’s CV er så omfattende og imponerende, at det får alle andre på denne liste til at blegne. Udover at være en af grundlæggerne af USA, var han i øvrigt en anerkendt forfatter, redaktør, politiker, videnskabsmand, opfinder og diplomat! Den dag i dag er det hans ansigt, der pryder verdens mest berømte pengeseddel; 100-dollarsedlen.

Nr. 6:

“Get rich or die trying”

Hvad kan man lære af det? Gør alt hvad du kan for at nå dit mål. Hvis du beslutter dig for at gøre noget, så gør det ordentligt og helhjertet.

Hvem sagde det? Curtis James Jackson III, a.k.a. 50 Cent (født 6. juli 1975)

50 Cent er en amerikansk rapper og investor født på Jamaica, men opvokset i Queens, New York. Efter global succes med hits som “In da Club”, “P.I.M.P.” og “Candy Shop” skiftede 50 fokus og begyndte en parallel karriere som forretningsmand, som endte med at give ham større indtægter end musikken. Blandt andet som aktiv investor i vitaminvand, minedrift, hovedtelefoner, vodka, energidrikke og endda professionel boksning ?  OK, vi ved godt, at 50 Cent måske ikke helt har bevist sit værd på denne liste endnu (og at han har foretaget sig særdeles tvivlsomme ting), men der er ingen der siger, at fremtidens investeringsstjerner nødvendigvis er helt så firkantede som fortidens 🙂

Hvis du har mod på mere, vil en hurtig Goolge-søgning på “investment quotes” give dig mere end par dages læsning at starte med. Men den her er et ret godt sted at starte.

Invester med June

Hvis du er blevet inspireret til at “get rich or die tryin”, John Bogle-style, kan du med June købe hele høstakken fra bare 100 kroner. Prøv June.