Hvis du har en opsparing, er bankbogen ikke nødvendigvis det bedste sted at have den stående.

I Danmark er vi gode til at lade penge stå og samle støv på bankkontoen. Med den lave rente vi har i disse år, betyder det på sigt, at pengene bliver mindre værd, end hvis vi investerede dem.

Mange mennesker sparer op på deres bankkonto. Trygt og rart, måske – men ikke den bedste måde at få mest muligt ud af pengene. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Nationalbank er vores opsparinger på bankbøgerne samlet steget med 284,5 milliarder kr. fra 2006 til 2016. Det svarer til, at hver eneste dansker over 18 år i gennemsnit har en opsparing på omkring 185.400 kr.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Falsk tryghed for dine penge?

Der er en tendens til, at vi foretrækker bankbogens tryghed, når vi skal lave en langsigtet opsparing. Det kan være fordi, at mange mener, det er for risikabelt at investere pengene.

De seneste ti års økonomiske usikkerhed har ikke ligefrem hjulpet på det dilemma. Men når renten er så lav, som den er på nuværende tidspunkt, bliver opsparingens værdi på sigt udhulet af inflationen, så længe den står på en bankbog.

100 kroner er ikke 100 kroner for altid

Inflationen får løbende priser på varer og ydelser til at stige. Det, du kan købe for 100 kroner i dag, vil du ikke kunne få for samme pris om et par år. Så når du efter et par år hiver opsparingen ud af banken for at bruge den, er pengene med stor sandsynlighed blevet mindre værd.

Sagt på en anden måde: Opsparingen i banken er ikke så risikofri, som mange forestiller sig.

Hvordan kan du sikre dine penge mod inflation?

En måde at forhindre penge i at blive mindre værd er at investere dem. Når man investerer, har man typisk udsigt til et afkast, som er stort nok til at modvirke inflationens negative effekt – og oftest mere til. Det betyder, at du potentielt kan tjene penge, mens du sparer op.

 

Inflation udhuler din opsparing
Inflation udhuler din opsparing

Ligesom der er en risiko for, at dine penge taber værdi på en bankkonto, vil der altid være en risiko ved at investere. Men du kan selv bestemme, hvor stor den risiko skal være, og hvor lang tid du planlægger at investere. Som hovedregel siger man, at jo større risiko du tager, jo større gevinst kan du få. Men med høj risiko må man også være indstillet på perioder med større nedgang, hvis uheldet skulle være ude. En længere tidshorisont vil typisk gøre dig mere sikker på et fornuftigt afkast, end hvis du kun investerer i en kort periode.

Det handler om at finde et niveau, som giver dig ro i maven, og et forventet afkast, som du er tilfreds med.

Tjen penge – frem for at tabe købekraft

At have penge parkeret på bankbogen i årevis er således ikke nødvendigvis det bedste, du kan gøre for din opsparing. En velfunderet og langsigtet investering kan potentielt øge din opsparing markant og sikre, at du tjener penge – frem for at tabe købekraft.

Hvis du gerne vil investere din opsparing, kan June være en nem måde at komme igang. June hjælper dig med at styre din risiko, så den passer til din tidshorisont og finansielle situation.


Kom i gang med at investere