Hurtigt stigende renter udfordrede både aktier og obligationer.

På baggrund af bedre smittetal og en hurtig udrulning af vaccinationerne var der i februar længe udsigt til endnu en måned med høje investeringsafkast. Mod slutningen af måneden kastede hurtigt stigende renter dog grus i maskineriet og udfordrede både aktier og obligationer. For investorerne i June betød det afkast mellem -0,4% og 1,2% afhængig af valg af risiko.

Selvom de hastigt stigende renter gav nogle rystelser på tværs af finansmarkederne, er baggrunden for stigningerne faktisk positiv, fortæller vores investeringsekspert, Jacob Hvidberg Falkencrone.

”Årsagen til de rentestigninger, vi oplevede i februar, var generelt en forventning om en bedring af økonomien i takt med, at flere og flere bliver vaccineret, og vores samfund åbner mere op. På den måde var det altså godt nyt, der udløste det, men når det alligevel havde så negativ effekt, skyldes det først og fremmest tempoet, renterne steg med, og at ændringen kom bag på mange investorer” siger han.

Han nævner desuden, at der faldt ro på markederne, da centralbanken i USA meldte ud, at de ikke har travlt med hverken at rulle deres lempelser tilbage eller hæve renterne. Globale aktier sluttede derfor stadig i pænt plus, mens obligationerne trak ned. Når renterne stiger, falder kursen på obligationer, og derfor blev de fonde med flest obligationer og lavest risiko ramt relativt hårdest.


Denne blogpost udgør ikke i sig selv investeringsrådgivning. Den skal ikke ses som opfordring til at købe eller sælge andele i Junes fonde. Investering er altid forbundet med en risiko, og afkast kan være negativt. Du er selv ansvarlig for at afklare juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering for dig.


Vil du investere din opsparing?