Årets usædvanlige Tour de France nærmer sig sin afslutning. Ikke alene har det været spændende at følge med i, der er også fem ting vi kan lære som investorer.

1. Det handler ikke om at vinde flest etaper, men om at være bedst over lang tid

Tour de France består af 21 etaper, men aldrig i løbets historie har en rytter vundet dem alle. Da Egan Bernal vandt Touren i 2019, vandt han faktisk ikke en eneste. Omvendt formåede rytteren Julian Alaphilippe at vinde to etaper samt at iklæde sig førertrøjen i hele 14 dage. Han endte dog alligevel uden for podiet, da feltet ramte Paris. Vil man vinde løbet, handler det med andre ord ikke om de små sejre undervejs, men om at tænke langsigtet, være tålmodig og følge den plan, man har lagt.

Det samme gælder, når du investerer. Selv om det unægteligt er dejligt med en god måned eller et godt år, er det som langsigtet investor ikke det, der tæller. Følg de langsigtede mål i stedet for blindt at forfølge kortsigtede gevinster.

 

2. Det kommer til at gøre ondt undervejs

Ruten på dette års Tour de France strækker sig over hele 3.484 kilometer og krydser intet mindre end fem bjergkæder. Det kan ikke undgås, at det for rytterne bliver modbydeligt undervejs. Har man ambitioner om at vinde, kræver det dog, at man holder ud og ikke står af, selvom det gør ondt. På samme måde vil der fra tid til anden komme perioder med kursudsving og usikkerhed, hvor det ikke er sjovt at være investor.

Langsigtet investering kræver dog udholdenhed og fokus, præcis som cykelløb. Havde du for 15 år siden investeret bredt i globale aktier, var din portefølje i dag steget med hele 209 pct. – men trods det høje afkast havde din portefølje undervejs været nede med 53 pct., da finanskrisen rasede. Var du stået af, da det så allersværest ud, havde du altså stået tilbage med et klækkeligt tab. Som langsigtet investor må du derfor acceptere, at det kommer til at gøre ondt undervejs, og tro på din strategi.

 

3. Vinderen har evner spredt over forskellige discipliner

I Touren er alle etaper er forskellige. Der findes både flade, kuperede enkeltstarter og bjergetaper. Ingen rytter har fysikken til at mestre dem alle til perfektion, men vil man vinde, handler det om at være alsidig og ikke falde helt igennem på én af dem.

Det samme gælder som investor, og her er nøgleordet risikospredning. Dine investeringer skal ikke kun kunne klare sig godt i et bullmarked, hvor aktierne stiger – de skal kunne lidt af det hele. Det opnår du med en god blanding af forskellige typer af investeringer, der klarer sig godt i forskellige investeringsmiljøer, samt en fornuftig spredning af værdipapirer inden for hver type på tværs af sektorer, lande og regioner. På den måde rammes dit samlede afkast mindre hårdt af nedture i enkelte selskaber eller områder, så din investering som helhed ikke falder helt igennem.

 

4. Risikostyring er vigtigt for at undgå unødige tab

For at opnå succes som cykelrytter er det ekstremt vigtigt ikke at lide unødvendige tidstab eller styrte slemt undervejs. Her er risikostyring naturligvis et vigtigt element. Det handler blandt andet om altid at være ordentligt placeret i feltet, ikke bruge al sin energi for hurtigt og ikke tage for store chancer på nedkørslerne.

Når det kommer til dine investeringer, gælder de samme principper. Når aktiemarkederne buldrer afsted, er det fx vigtigt at tage lidt af farten af porteføljen, så risikoen ikke løber løbsk i forhold til din risikoprofil. Fylder aktierne pludselig for meget i din portefølje efter store aktiestigninger, bør du alt andet lige sælge lidt ud og købe op i obligationer, så din risiko igen passer til dit ønskede niveau. Ellers kan du blive uforholdsmæssigt hårdt ramt, hvis markederne pludselig vender.

 

5. Det er vigtigt med et stærkt hold omkring sig

Selvom cykling er en individuel sport, er ingen rytter i stand til at vinde Tour de France på egen hånd. Det er altafgørende med et stærkt hold af specialister omkring sig – hjælperyttere, mekanikere, trænere og læger.

På samme måde er det altid fornuftigt at have eksperter og rådgivere med på råd, når du investerer, så du sikrer, at din portefølje er robust og hele tiden passer til dit temperament og din økonomiske situation.

 

Når du kører på Junes hold

Når du investerer med June, får du en investering i indeksfonde med stor spredning af risikoen på mere end 1000 forskellige selskaber. Junes fonde bliver løbende overvåget og optimeret af Danske Banks investeringseksperter, og gennem fondene bliver pengene investeret i både aktier og obligationer på tværs af hele verdens markeder og mange forskellige sektorer. Vi investerer på den måde, fordi vi ikke prøver at forudse den næste sensation på aktiemarkedet, men i stedet fokuserer på at sammensætte solide langsigtede investeringer.

Se, hvad June kan gøre for dig

Prøv vores beregner, og se, hvad June kan gøre for din opsparing.