Jeg er den stolte far til to små børn – men desværre viser statistikkerne, at de næppe får lige økonomiske vilkår.

Jacob Hvidberg Falkencrone er investeringsekspert i June og er for nylig blevet far for anden gang, til en datter. Artiklen her er hans reflektion over, at de statistisk set ikke vil få de samme økonomiske vilkår.

Jeg er den stolte far til to små børn – en dreng og en pige. Som enhver anden forældre ønsker jeg naturligvis det bedste for mine børn. Ikke bare i dag, men også i fremtiden gennem hele livet. Derfor er det vigtigt for mig, at de får et solidt økonomisk fundament, så de kan få det liv, de drømmer om.

Selvom mine to børns udgangspunkt for at opbygge en stærk økonomi burde være identisk, viser statistikken desværre, at der er stor forskel på mænd og kvinders situation, når det gælder formue og indtjening. Også selvom kalenderen viser 2020. Alt andet lige får min datter nemlig noget sværere end sin storebror ved at skabe sig en solid opsparing. Som far er det en uretfærdig tanke.

 

Kvinders formuer er mindre

Min datters ringere odds skyldes, at kvinder generelt tjener mindre end mænd. Samtidig går de længere tid på barsel, arbejder oftere på deltid, og har således også lavere pensionsopsparinger. Fordi kvinders formuer generelt er mindre end mænds er det derfor vigtigt, at få det maksimale ud af dem. Særligt fordi kvinder i gennemsnit lever længere end mænd, hvilket gør at deres opsparinger skal være i stand til at dække en længere periode. Her kommer investering ind i billedet.

Investering er nemlig et vigtigt redskab til at få sine penge til at vokse over tid. Hvis opsparingen ikke investeres, bliver formuen nemlig gradvist mindre værd, fordi den udhules af generelle prisstigninger i samfundet. Særligt lige nu, hvor renterne på en almindelig opsparingskonto er nul.

 

Investering skal være for alle

Desværre er investering dog en disciplin, der overvejede domineres af mænd. Et mønster vi indtil videre har set gentage sig, blandt Junes brugere.
Ser vi på kønsfordelingen hos June-investorerne, udgør kvinder nemlig mindre end 30 procent, mens de også er underrepræsenteret blandt de øvrige investeringskunder i Danske Bank.
Det er problematisk. For hvis kvinderne ikke får sendt deres opsparinger ud at avle, mens mændene øger deres i forvejen større indkomster resulterer det blot i en endnu større økonomisk ulighed mellem kønnene i fremtiden.

Det er derfor afgørende, at både vi som forældre, og som samfund i det hele taget får gjort op med den her forskel, og sikret at vores døtre, søstre, veninder og mødre også kommer i gang med at investere, så de, ligesom deres brødre, kan få lettere ved at leve det liv, de drømmer om, når de bliver gamle.

 

Nedbryd barriererne

Det starter med at nedbryde nogle af de barrierer, der afholder mange fra at komme i gang, og få punkteret nogle af de myter, der eksisterer omkring investering. Derfor ønsker jeg min datter skal vide særligt tre ting om investering:

1. Investering behøver ikke lægge bånd på en masse af din fritid. Det kræver ikke nogen særlig viden om hverken finansmarkeder eller økonomi at komme i gang. Med løsninger som fx June er det eneste du behøver at vide, at du gerne vil have noget mere ud af din opsparing – resten kan nemt klares for dig.

2. Investering er ikke kun for gamle, gråhårede mænd med mange penge – investering er for alle. For unge og gamle, for singler og familier. Start derfor bare i det små og start gerne tidligt. Man kan komme i gang for helt ned til 100 kr., og jo længere tid din opsparing har til at arbejde, jo mere kan det blive til. Starter du fx allerede som 18-årig behøver du kun lægge 350 kroner til side om måneden for at have en million kroner som 70-årig, hvis du får et afkast på fem procent* om året i gennemsnit.

3. Investering behøver ikke at være helt vildt risikabelt. Selvom investering altid er forbundet med risiko, kan du selv være med til at bestemme, hvor stor en risiko du er tryg ved at løbe med dine penge. Samtidig kan du ved at sprede dine penge godt ud reducere al unødig risiko. Og faktisk løber du også en stor risiko ved bare at lade dem stå på en konto. I så fald ved du nemlig med sikkerhed, at deres værdi langsomt bliver ædt op.

Så selvom jeg vil begge mine børn det allerbedste og forsøger at opdrage dem økonomisk ansvarligt, er det alligevel særligt vigtigt for mig, at få investering på min datters radar. For al statistik viser, at det er ekstra vigtigt for hende.

Forhåbentligt kan hendes fremtidige formuevilkår således blive de samme, som hendes brors.

 

Det er derfor afgørende, at både vi som forældre, og som samfund i det hele taget får gjort op med den her forskel, og sikret at vores døtre, søstre, veninder og mødre også kommer i gang med at investere, så de, ligesom deres brødre, kan få lettere ved at leve det liv, de drømmer om, når de bliver gamle, fortæller Jacob Hvidberg Falkencrone, der er investeringsekspert i June.

 

*Finansdanmarks forvetninger til langsigtet afkast i portefølje med 50% aktier og 50% obligationer, med global spredning.