Fire ligheder og en vigtig forskel

Jacob Hvidberg Falkencrone er senioranalytiker i Danske Bank og en af investeringseksperterne i June.

Danskerne er gået amok i bagværk under coronakrisen, og særligt den tidskrævende surdej har været et populært og konstruktivt tidsfordriv for enhver moderne mand (M/K). Senioranalytiker i Danske Bank Jacob Hvidberg Falkencrone har selv haft fingrene i bagefadet, og er her klar med sit bud på, hvilke erfaringer fra surdejen, du kan tage med dig over i investeringen af din opsparing:

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Hvis der er noget coronakrisen har fået danskerne til at flokkes om, er det bageprojekter. Efter virussen lagde gaderne øde, har danskerne nemlig stået i køkkenet som aldrig før og er gået agurk i surdej. Personligt er jeg også med på bølgen. Forskellige slags surdej, ælteteknikker, hævekurve og mere eller mindre eksotiske meltyper er pludselig blevet en stor del af min hverdag. Og i min jagt efter det perfekte hjemmebagte brød er det gået op for mig, at der faktisk er en del ligheder mellem bagning og investering – men også mindst én vigtig forskel.

 

“I min jagt efter det perfekte hjemmebagte brød er det gået op for mig, at der faktisk er en del ligheder mellem bagning og investering – men også mindst én vigtig forskel” skriver Jacob Hvidberg Falkencrone i dette blogindlæg.

 

I – Følg altid en opskrift

Vil du øge sandsynligheden for at få succes, når du er i køkkenet, bør du altid følge en opskrift nøje – helst en skrevet af en ekspert. Afmål korrekt, undgå at tilføje eller udelade ingredienser og benyt de rigtige metoder og fremgangsmåder. Med andre ord, lad være med at sjusse dig frem. Dette er ligeledes alfa og omega, når du investerer. Her er din investeringsstrategi din opskrift – din plan, der fortæller dig, hvordan du skal indrette din portefølje og agere, når du undervejs bliver usikker. Vil du give din opsparing de bedste betingelser for at vokse, så lad være med at sjusse og improvisere. Hold dig til planen.

 

II – Tålmodighed betaler sig

Hvad enten du drømmer om at bage det perfekte brød eller få dine penge til at gro, skal du være forberedt på, at ting tager sin tid. Før du har en surdej, der er klar til at bage med, tager det hurtigt fem dage. Herefter skal den opfriskes adskillige timer, før du ønsker at bage, hvorefter dejen skal æltes tilpas længe og til sidst hæve yderligere omkring 12 timer. Gode ting tager tid, og hvis man skynder på processen, risikerer man, at det mislykkedes. Det samme gælder, når du investerer. Du bliver ikke rig over natten. Her er tålmodighed dit allerstærkeste våben i jagten på afkast – over tid er aktiemarkederne nemlig historisk steget i værdi. Handler du i stedet kortsigtet og utålmodigt ved fx at hoppe ind og ud af markedet eller løbe for store risici i jagt på hurtigt afkast, bliver det betydeligt mere vanskeligt at nå dit mål.

 

Følg en opskrift, hav tålmodighed, find balancen og husk at friske op med tiden – fire vigtige elementer når det gælder den ædle kunst at passe en surdej, men også når det kommer til investering. Med June får du en investering, der er balanceret af aktie- og obligationsbaserede indeksfonde på tværs af regioner og brancher, som følger en klar langsigtet investeringsstrategi, og som løbende bliver optimeret og frisket op af professionelle eksperter. Så kan du koncentrere dig om surdejen. 

 

III – Kvalitet og balance mellem ingredienserne er vigtig

Ligesom et godt brød handler en god portefølje om, hvad man putter i den. Derfor skal de ingredienser, man benytter, have en vis kvalitet. Derudover skal balancen mellem dem være rigtig. Når du bager, skal forholdet mellem mel, vand, surdej og evt. gær være rigtigt – men også imellem meltyper. Det er vanskeligt at få et let og luftigt brød, hvis man udelukkende benytter groft mel, mens man omvendt kan gå glip af smag, hvis man helt undlader det. På samme måde er balancen i din portefølje altafgørende. Der skal overordnet være en passende fordeling mellem aktier og obligationer, der passer til din appetit. Men dykker man ned i aktierne, skal disse også være tilpas afmålt, så du ikke kun fx har aktier i danske selskaber eller sundhedssektoren, ligesom du også bør have forskellige slags obligationer med varierende risiko.

 

IV – Kan passe sig selv, men skal opfriskes en gang imellem

Når du har fået opbygget en god surdej, kan den opbevares i køleskabet, hvor den går i dvale, så du ikke skal opfriske den hele tiden. Den kræver dog stadig, at du fra tid til anden giver den lidt opmærksomhed og frisker den op, hvis den er blevet for sur. Sådan bør du i princippet også behandle dine investeringer. Når du har opbygget en solid portefølje, er der ingen grund til at tjekke op på den hele tiden. Giv den ro til at arbejde, men tjek fra tid til anden op på, om alting er som det skal være. Over tid sker der nemlig forskydninger i din portefølje, så aktier fx kan komme til at udgøre for meget i forhold til din risikoprofil. Samtidig er det heller ikke sikkert, at det, der er en god investering i dag, er det om fem år. Derfor skal din portefølje løbende have lidt opmærksomhed og justeres.

 

! – Du kan altid bage et nyt brød – du kan ikke få din opsparing igen

Selvom der kan findes flere ligheder mellem dine bageprojekter og investeringer, er der mindst en vigtig forskel. Hvis dit bageprojekt mislykkes, fordi du lavede en fejl undervejs, kan du altid friske din surdej op igen og bage et nyt brød i morgen. Det kan du sandsynligvis ikke med din opsparing. Her kan fodfejl hurtigt blive dyre. Det kræver nemlig både tid, disciplin og stor indsigt at investere på egen hånd. Derfor er mit bedste råd også at få hjælp af en specialiseret rådgiver i processen. Eller endnu bedre: Få en række eksperter til at passe og pleje dine investeringer for dig. På den måde sikrer du, at din portefølje hele tiden er i balance, tilpas spredt og optimeret i forhold til din risikoappetit – og så får du også endnu mere tid til at forfine dine bageteknikker, eller hvad end du holder af at lave.

 

Med June får du alle fire ting

Når du investerer med June, får du en anbefaling til en investeringsfond, som giver dig meget stor spredning af aktier og obligationer over hele verden. Fondene følger en klar investeringsstrategi for langsigtet investering. Du får også hjælp fra nogle af landets mest erfarne investeringseksperter, der løbende justerer og optimerer investeringer. De holder øje med Junes fonde og sørger for, at investeringerne over tid holder det risikoniveau, som du har valgt.

 

Sådan ser det færdige resultat af bagningen ud.

 

 

 


Vil du investere din opsparing?