Spørgsmål er ikke, hvem der vil være millionær – men hvornår.

Hvornår er man rig?

Det er et spørgsmål, der nok har lige så mange svar, som der er mennesker på jorden. Der er nemlig mange forskellige måder, man kan definere og måle rigdom på, og det handler ikke nødvendigvis om at have mange penge. Men fordi vi her på bloggen beskæftiger os med investering og pengesager, vil vi tillade os her at antage, at rigdom kan opgøres i penge.

OK, så langt så godt. Det leder os dog naturligt til spørgsmålet: ”Hvor mange penge skal man så have i dagens Danmark, før man er rig? ” Selv det er ikke noget simpelt spørgsmål, som der kan findes et videnskabeligt entydigt svar på.

Når objektivitet og data ikke længere slår til, er det godt, at der findes andre steder, man kan lede efter svar på menneskehedens store spørgsmål: i kulturen.
Og kigger man på nedslag i dansk populærkultur fra 1970’erne og op til i dag, tegner der sig et rimelig klart billede af, hvor mange penge der skal til, før man er sådan rigtig rig: 1 million kroner.

 

“Hvorfor går vi rundt og tror det er så vigtigt at lave den million?”

At være millionær bliver igen og igen fremhævet som tegnet på, at man er rigtig rig. Millionæren og millionen er det magiske beløb, som går igen og igen i den musik, de film og tv-programmer, der har farvet og formet den danske folkesjæl de seneste 50 år. Fra Olsen Bandens geniale kup til Rasmus Seebachs radiohits er de seks nuller igen og igen blevet markeret som stedet, hvor den svimlende rigdom begynder. Det er jo heller ikke tilfældigt, at radioprogrammet om investering på Radio24syv hedder Millionærklubben.

 

Hvornår vil du være millionær?

I 1999 startede TV2 et nyt quizprogram, som også dyrkede de seks nullers kult. Med uhørt lang betænkningstid og catch-phrasen ”vil du bruge en livline?” rullede ‘Hvem vil være millionær?’ over skærmen og tryllebandt danskerne torsdag efter torsdag med udsigten til, at en helt almindelig dansker (med ualmindelig stor paratviden) i aften måske ville blive gjort til millionær lige for øjnene af os. Halleluja – se miraklet ske.

Siden 1999 har programmet skiftet format et par gange, men selve grundpræmissen i programmet, om at det kan være netop nu, at nogen bliver millionær, gælder stadig. Præmien er stadig en million kroner. Den er bare en tredjedel mindre værd.

 

Diamanter er for evigt – det er millioner ikke

Kigger man på, hvad man kunne få for en million kroner i 1999 i forhold til, hvad man kan få for en million kroner i 2019, er det tydeligt, at et lige så relevant spørgsmål, som “Hvem vil være millionær?” er, “Hvornår vil du være millionær?”

Penge bliver nemlig en lille smule mindre værd hvert år, fordi priserne på alting i samfundet generelt stiger en lille smule hele tiden. Det er det, man kalder inflation.
Inflationen har de seneste mange år ligget mellem 1 og 2 procent om året. Fra år til år er det sjældent noget, vi mærker i det daglige. Men zoomer man ud og kigger på en længere årrække, kan man tydeligt se, hvad inflationen har gjort ved den magiske millionærs købekraft.

 

Danmarks første Lotto-millionær kunne købe 70% mere for sin million, end en millionær kan i dag. Som figuren viser, har inflationen ikke været når så høj de seneste 30 år, som den var i 70’erne, men den kan stadig udhule en langsigtet opsparings købekraft.

 

Hvad ville du gøre, hvis du var millionær?

Men hvad kan en millionær her i 2019 så gøre for at undgå, at millionen gradvist bliver spist op af inflationen? Hvis du har læst Junes blog før, har du nok gættet det, men en måde, som mange velhavende mennesker benytter for at holde inflationen fra døren, er at investere deres penge i fx aktier og obligationer. Det giver nemlig en mulighed for at potentielt at få pengene til at blive til flere, i stedet for at stå stille. Det indebærer altid en risiko at investere, men der er ingen, der siger, at man behøver løbe en stor risiko, hvis ens mål blot er at modvirke inflationen.

 

June – også for millionærer

Med June er det nemt for alle at investere. Man kan starte med at investere for 100 kroner, men millionærer er også velkomne.


Hvad kan June gøre for dig?