Lave forventninger gjorde det nemt for aktierne at klare sig godt

Anders Haulund Vollesen er investeringsstrateg i Danske Bank. Han arbejder med at analysere og vurdere økonomiske og politiske begivenheder, og hvordan de påvirker de finansielle markeder.

April blev en måned med positive afkast i alle Junes fonde. Bedst gik det for de fonde, som indeholder en stor andel af aktier. June Opportunity Screened havde således et afkast på 3,54% for måneden, mens June Moderate Screened, der har en større andel obligationer, havde et afkast på 1,11%.

April måned fulgte således tendensen fra årets tre første måneder, hvor vækst på aktiemarkederne har givet pæne afkast til Junes fonde. Vi har talt med Danske Banks investeringsstrateg Anders Haulund Vollesen om det, der har drevet en del af væksten i april: stærke kvartalsregnskaber fra en lang række aktieselskaber.

Denne tabel er opdateret 3. Januar 2020, da der var en regnefejl i den tidligere version.

 

Hej Anders. Hvad er et kvartalsregnskab, og hvorfor har det haft så stor indflydelse på aktiekurserne i april?

”Alle aktieselskaber har pligt til at præsentere et regnskab, og mange vælger at gøre det hvert kvartal. Det viser blandt andet hvor meget selskaberne har tjent og er det vigtigste billede af, hvordan det rent faktisk går nu og i fremtiden for selskaberne. I april viste regnskaberne generelt langt bedre tal, end analytikerne havde forventet. De havde generelt ret lave forventninger, så der skulle ikke så meget til at overgå dem. ”

 

Hvorfor havde analytikerne lave forventninger?

Forventningerne har generelt været lave, fordi de nøgletal man normalt betragter som indikatorer for, hvordan det går med økonomien som helhed, har været svage. Men når selskaberne klarer sig bedre end forventet, så bør det få aktiekurserne til at stige, og det har det også gjort i dette tilfælde.
Faktisk er steget så meget i USA, at der i april har været et all-time high i indekset S&P 500, som dækker 500 af de største aktier i USA.

 

Hvis aktierne rammer rekord høje niveauer, betyder det så, at man skal sælge nu?

Nej. For det første er det slet ikke så sjældent, der kommer et all time high. Det er sket relativ ofte de seneste par år. For det andet, så skal man huske, at man som June-investor investerer langsigtet, og det derfor ikke kan betale sig, at prøve at købe og sælge hele hver gang der er en top, for undgå bølgedalene. Som vi tidligere har beregnet, så giver det på lang sigt ikke et større afkast.

 

Hvad med handelskrigen og brexit, som vi har talt en del om de seneste måneder. Hvordan er det gået med dem?

Angående brexit, så er der sket det, at den endelige beslutning er blevet udskudt. Det har betydet at der er kommet lidt ro på nu og her, men det giver også lidt uro på længere sigt, for det er stadig ikke klart, hvad der vil ske. I april har der ikke været det store nyt i handelskrigen mellem USA og Kina – efter maj måned bliver der afgjort noget mere at fortælle om begge dele.

Afkast i Junes oprindelige (ikke-screenede) fonde

Her finder du information om Junes oprindelige ikke-screenede fonde. Afkast finder du i faktaarket (factsheet) for hver fond. Har du endnu ikke skiftet til Junes nye fonde, kan du gøre det her. De nye fonde er både screenet efter principper om ansvarlig investering og har lavere omkostninger for dig.