Vi danskere har mange ligheder med broderfolket mod øst. Men når det kommer til investering, er det ingen tvivl om, at svensken er os overlegen.

Det piner os lige så meget at skrive det, som det piner dig at læse det. Men det er ikke kun, når det gælder saml-selv-møbler og popmusik, at svenskerne er nået længere end vi danskere. Det gælder i høj grad også investering. Både Danmark og Sverige ligger i top blandt europæerne, når det kommer til at have adgang til penge* – svenskerne er bare bedre til at få deres penge ud at arbejde.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

Lad os kigge på tallene: I Danmark er der ca. 27% af befolkningen**, der investerer i enkeltstående aktier. I Sverige er det tal ca. 29%***.

OK, ikke så stor forskel der. Så langt, så godt.

Men når det kommer til investering i fonde og investeringsforeninger, ser billedet helt anderledes ud. 76% af svenskerne investerer i fonde eller investeringsforeninger***, mens det samme kun kan siges om 19% af danskerne**.

Oven i hatten er den gennemsnitlige svensker også yngre, når de laver deres første investering (hvilket giver bedre mulighed for at udnytte effekten fra renters rente), og så er svenskerne generelt villige til at tage mere risiko, hvilket teoretisk set bør give dem et højere afkast, hvis tidshorisonten er lang.

Kære venner, vi får ikke et ben til jorden her. Vi bliver udraderet af et folkefærd, som er besatte af torskerogn på tube og kalder morgenmad for frokost.

 

Hvad ligger der bag?

Det er ikke fordi, svenskerne har flere borgere, der har gået på business school, eller fordi svenskerne generelt har flere sparepenge at investere end danskerne.

Den svenske investeringskultur bliver tit rost til skyerne af danske politikere og
investeringseksperter. Men hvad er det i grunden så, de gør så rigtigt ovre på den anden side af sundet?

Svaret er, at der i Sverige er tradition for at investere sine penge fremfor blot at lade dem stå på en konto. Siden 1980’erne har der fra den svenske regering side, været fokus på at få flere borgere til at investere. Først gennem subsidier, men også andre initiativer har fået investeringslysten i vejret i Sverige. Blandt andet introduktionen af investeringskonto-typen ISK, der siden 2012, har gjort det muligt for svenskere at investere med en mere fordelagtig beskatning end tidligere. Den svenske ISK er sågar inspirationen bag den danske ”aktiesparekonto” (ASK), der blev lanceret i Danmark i januar 2019.

I Sverige udgør fondsinvesteringer 80% af samtlige investeringer. Til sammenligning er det tal kun 22% i Danmark. Fondsinvesteringer er med andre ord blevet svensk dagligdag.

Rent sprogligt er det også interessant, at svenskere ikke kalder investering i fonde for ”investering”. Det er mindst lige så almindeligt at kalde det for ”sparande”, som på dansk kan oversættes direkte til opsparing.

 

En anderledes investeringskultur

For en almindelig dansker kan det at skulle orientere sig om sine investeringer dagligt og dermed hele tiden holde sig ajour om markedets udvikling virke som en uoverskuelig opgave og noget, der afholder mange danskere fra at investere. Vores svenske naboer synes ikke at have den samme berøringsangst overfor investeringer, som mange danskere har. En undersøgelse foretaget af Prospera for Danske Bank**** sætter tal på forskellene:

• 71% af danskerne mener, at investering er svært af forstå. I Sverige er tallet 64%

• 83% af danskerne mener, man skal være professionel for at investere. I Sverige er tallet 58%
• Halvdelen af alle danskere mener, man skal være rig for at investere. En mening som kun
30% af svenskerne deler.

 

Investering i dåbsgave

”Det er helt normalt, at svenske børn får en månedlig opsparingsplan i en aktiefond meget tidligt i livet. Det giver dem et godt grundlag for en god start på voksenlivet”, fortæller Martin Hagman, som er investeringsekspert i Danske Bank i Sverige. Han fortsætter:

”Svenskerne har generelt en god forståelse for økonomi, og der er ikke samme berøringsangst over at tale om penge og investering, som jeg fornemmer, der er i Danmark. Der er masser af muligheder for at få hjælp af rådgivere om investering, og det er normalt at tale om det. Det er ikke fordi, det bliver undervist i det i skolerne, men kulturen om investering er meget åben”.

Ja, det er ikke rart at tænke på. Men måske er der faktisk noget, vi kan lære noget af svenskerne her.


Vil du også investere?

*Kilde: Fondsbolagens Förening, ”Det svenska fondsparandet ur ett internationellt perspektiv” (2018)
**Kilde: YouGov, ”Danskerne og investering” (2017), lavet for Danske Bank – Mobilelife
***Kilde: Sifo (svensk analyseinstitut)
****Kilde: Danske Bank Compass Survey (2017)