De positive takter fra januar fortsatte ind i februar med fine afkast for alle fonde.

Anders Haulund Vollesen er investeringsstrateg i Danske Bank. Han arbejder med at analysere og vurdere økonomiske og politiske begivenheder, og hvordan de påvirker de finansielle markeder.

Efter en meget stærk januar, har alle Junes fonde fortsat de gode takter, og afkast i februar ligger mellem 1,29% og 3,32%. Igen er de fonde, der har størst andel af aktier, som har haft det højeste afkast, men afkastet er også pænt i fondene med stor andel af obligationer.

Denne tabel er opdateret 8 Januar 2020, da der var en regnefejl i den tidligere version.

 

For at få et perspektiv på månedens udvikling, har vi talt med investeringsstrateg i Danske Bank, Anders Haulund Vollesen for at få en forklaring på, hvorfor det er gået, som det er:

I slutningen af 2018 var det ikke særlig sjovt at være investor med June. hvorfor ser det pludselig så meget bedre ud nu?

”Den vigtigste grund til det er, at vi ser positive tegn i den handelskonflikt mellem USA og Kina, som har sat sit tydelig præg på aktiemarkederne de seneste mange måneder. Kina er et af verdens største og vigtigste markeder, og derfor er betingelserne for at handle med kineserne afgørende for mange af verdens største virksomheder. Det er så vigtigt, at det påvirker hele verdens aktier. Så selvom det er en konflikt mellem USA og Kina, har den betydning for stort set hele verden – også de europæiske selskaber, som er meget afhængige af eksport.

Den aftale som det ser ud til, at der bliver lavet, ser umiddelbart rigtig fornuftig ud, og vil potentielt kunne skabe en handelsrelation mellem verdens to største markeder, der er stærkere end før handelskonflikten startede. Selvom den ikke er underskrevet endnu, er der så meget tro på den, at det får markederne til at stige allerede nu. ”

 

Er den konflikt det eneste, der betyder noget for aktiemarkederne?

”Nej, der er også de generelle økonomiske indikatorer, som vi normalt bruger til at vurdere, hvor sunde verdens økonomier ser ud. Aktierne faldt i slutningen i 2018, men måske lidt mere end de økonomiske indikatorer egentligt indikerede. Så en del af stigningen her i starten af 2019 skyldes også, at aktiepriserne generelt var faldet mere, end de burde i forhold til, hvor robuste økonomierne så ud.

En anden faktor, der har påvirket aktiekurserne positivt, er, at regeringerne i Kina og flere steder i Europa, har valgt at stimulere økonomien og på den måde sætte mere ”gang i hjulene”, som man siger. ”

 

Men kan støtte fra regeringerne hjælpe markederne på lang sigt? Er det ikke bare en kortsigtet nødløsning?

”Det skal i hvert fald gøres på det rigtige tidspunkt og af de rigtige årsager. Og så skal regeringerne have råd til det. Fx som i Tyskland hvor den offentlige gæld ikke er et særligt stort problem. Ellers er det bare som at tisse i bukserne. Men selv i Italien, hvor gælden er ret høj, kan et skub til væksten fra regeringen være det, økonomien har brug for, for at finde fodfæste og komme op i gear igen”

 

Normalt ser vi, at obligationer og aktier bevæger sig modsat hinanden, men i februar er begge steget. Hvordan kan det være?

”Normalt sker der det, at når aktierne stiger, sælger verdens investorer nogle af deres obligationer, for at købe flere aktier. Det ser ud til ikke at være sket denne gang. Det kan skyldes, at obligationsinvestorerne tager et vink med en vognstang fra centralbankerne, som signalerer at renterne kan forblive lave i længere tid end markedet havde regnet med. Dermed kan obligationsrenterne falde lidt tilbage og give os de flotte afkast, vi har set denne måned. ”

 

Afkast Junes oprindelige (ikke screenede) fonde

Her finder du information om Junes oprindelige ikke-screenede fonde. Afkast finder du i det faktaarket (factsheet) for hver fond. Har du endnu ikke skiftet til Junes nye fonde, kan du gøre det her. De nye fonde er både screenet efter principper om ansvarlig investering og har lavere omkostninger for dig.

 


Vil du også investere?