December blev ikke en redningskrans for aktiemarkederne, hvor kurserne fortsatte med at falde på de globale markeder.

December bød flere store ændringer i June. Blandt andet nye, billigere June-fonde og muligheden for at skifte fonde – også for virksomhedskunder.

Men de finansielle markeder var ikke i julegavehumør. Selvom der kom opløftende udmeldinger efter handelsmødet mellem Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, blev de hurtigt afløst af forvirring om, hvor sandsynligt det var, at parterne ville blive enige om at få nedtrappet handelskrigen. Samtidigt blev forventningerne til den globale vækst sænket en smule. Det gjorde investorerne nervøse og sendte aktiekurserne ned globalt. Til gengæld hjalp de aftagende globale vækstforventninger også til at holde renterne lave, hvilket betød, at obligationsafkastene kun var moderat negative for måneden. Obligationspriser bevæger sig nemlig modsat renterne.

For Junes fonde betød det, at de fonde med flest aktier havde de mest negative afkast. Værst var det for June Opportunity (-5,99%), mens June Defensive (fonden med størst andel af obligationer) registrerede det mindst negative afkast på -0,73% i en ellers turbulent måned.

 

2018: Et år hvor gassen gik lidt af ballonen

Kigger vi tilbage på 2018 kan vi konstatere, at afkastene på de globale aktie- og obligationsmarkeder ikke har været opløftende læsning – det samme gælder Junes fonde.

Afkast i June for hele 2018 ligger mellem -2,01% (for den mindst risikable fonde) og ned til -5,9% (for den mest risikable fonde). Det er der flere årsager til: Handelskrigen mellem USA og Kina har ramt den globale risikolyst og har været en af de primære faktorer til at investorerne har holdt lidt igen med at købe op i aktier, men også usikkerhed omkring Europa (Brexit og Italien-budgettet) og Emerging Markets-uro har i løbet af året sendt bølger af nervøsitet ind i aktiemarkederne. Vi har desuden i løbet af året set de største centralbanker varsle mindre stimulans til økonomierne, hvilket har presset låneomkostningerne for selskaber og obligationsrenterne op, og det er noget der har udfordret både aktie- og obligationsmarkederne i løbet af året.

Til gengæld har 2018 også været året hvor selskaberne har rapporteret historisk gode indtjeninger, og selvom tendensen i 2019 peger mod mere moderat indtjeningsvækst peger pilen dog fortsat opad, hvilket den også gør for den globale vækst som fortsat vil være solid i 2019. Der er derfor ikke umiddelbart grund til at tro 2019 bliver et år på linje med 2018.

Men man bør som investor være opmærksom på, at markederne stiger og falder, også over længere perioder som har været tilfældet det seneste år. Hvis du er usikker på, om du stadig har den rigtige June-investering, kan du til enhver tid få en ny anbefaling fra June, og skifte til en anden fond, hvis din risikoappetit har ændret sig.

Betaler du for meget for June?

Husk, at du nemt og gratis kan skifte til en af de nye June-fonde. De er screenet efter principper om ansvarlig investering, og de er billigere end de gamle. Læs alt om dem, og hvordan du skifter.


Vil du vide mere om investering?