Investeringseksperten sætter ord på udviklingen i efteråret, hendes forventninger til fremtiden.

Oven på den ret så rædselsfulde oktober, sluttede november måned ok med stigende kurser. Midtvejsvalget i USA endte markedsvenligt med en splittet Kongres, og lidt blødere toner mellem Trump og Kinas præsident Xi Jinping har hjulpet de globale aktiemarkeder op, mens obligationsrenterne samtidigt er faldet lidt tilbage. Derfor har vi alt i alt set spæd fremgang på tværs af alle Junes fonde. De mest risikofyldte fonde har givet de største afkast.

 

Hvad er der sket i efteråret 2018?

De fleste der investerer med June, har i dette efterår oplevet, at deres investeringer er faldet i værdi. Når man investerer, skal man være forberedt på, at det kan gå både op og ned. Men derfor kan det alligevel føles bittert, når ens investering går ned i værdi.

For at give lidt mere perspektiv på sagen, har vi talt med chefstrateg i Danske Bank, Tine Choi Danielsen om, hvorfor det er gået som det er gået, og hvordan forventningerne til fremtiden ser ud, fra hendes perspektiv.

 

Tine Choi Danielsen er Danske Banks chefstrateg for investeringer. 

 

Hvorfor er Junes fonde gået så meget ned i efteråret 2018?

“De globale finansmarkeder har de seneste måneder været præget af nervøsitet og perioder med kursfald, og det har naturligvis også ramt afkastet i Junes fonde. Der er en række forskellige usikkerhedsfaktorer, der spiller ind – blandt andet handelskrigen mellem USA og Kina samt stigende amerikanske renter, ligesom de store amerikanske teknologiselskaber har haft en del modvind. Disse usikkerhedsfaktorer har i en periode fået lov at overskygge, at det faktisk går ret godt for den globale økonomi, og at mange virksomheder leverer gode regnskaber.”

 

Er det her den næste finanskrise?

“Nej, det er bestemt ikke den næste finanskrise, vi oplever i øjeblikket. Ser vi på de store linjer i global økonomi, befinder vi os stadig i et globalt opsving, hvor vi nyder godt af pæn vækst i økonomien, og virksomhederne øger deres indtjening. Vi forventer, at denne positive udvikling fortsætter i 2019. Men det er helt normalt og forventeligt, at vi oplever perioder med uro på de finansielle markeder. Sådan vil det altid være. 2018 har dog været en tand mere turbulent, end vi er vant til – men det skal blandt andet ses i lyset af, at vi i 2016 og 2017 havde en helt usædvanligt lang og stabil optur på aktiemarkedet. Så vil der altid komme en modreaktion på et tidspunkt.”

 

Hvornår forventer eksperterne, at det vender?

“Det er altid umuligt at forudsige, præcis hvornår markederne vender. Lige nu befinder vi os i en periode, hvor investorer har langt mere fokus på det negative end det positive, og denne negative stemning kan sagtens vare ved et stykke tid endnu. Men vores klare forventning er, at de finansielle markeder vil indhente det tabte, og at 2019 bliver et positivt år set med investorøjne. Mere konkret forventer vi pæne aktiestigninger i det kommende år, mens udsigterne er mere udfordrende for obligationer.”

 

Er det her en mulighed for at investere mere, nu hvor aktier er i lav kurs, og derfor billige at købe?

“Med de seneste måneders kursfald er aktierne blevet billigere prisfastsat, så på den måde kan man godt argumentere for, at det er et interessant tidspunkt at investere. Man skal dog aldrig investere i forventning om, at kurserne begynder at stige igen i næste uge. En investering bør altid være langsigtet, og det vigtigste er, at man som investor har den rette sammensætning af aktier og obligationer set i forhold til ens økonomi, risikovillighed og tidshorisont. Har man det, er der heller ingen grund til at gå i panik og sælge ud i perioder med modvind på de finansielle markeder.”

Afkast i Junes fonde i november