Spæd fremgang på finansmarkederne trods politisk stormvejr

September måned bød på flere op- og nedture på de globale finansmarkeder. Det skyldes primært udviklingen i handelskrigen mellem USA og Kina, politisk uro i Europa og stigende renter i USA.

For Junes fonde betød det afkast mellem 0,06% og 0,86% for måneden. På trods af stigende renter i både USA og visse Emerging Markets holdt Junes fonde med flest obligationer sig over nul, mens fondene med en højere risikoprofil (dem med flest aktier) blev bedst belønnet, fordi aktiemarkederne steg.

 

Handelskrigen blev en positiv kursdriver

Investorer verden over holdt vejret i løbet af september, da det blev offentliggjort, hvilke handelsrestriktioner Trump & co. ville pålægge Kina – og ikke mindst hvilket modsvar kineserne ville finde frem.

Resultatet blev lidt bedre end forventet: Varer til en værdi af i alt hhv. $200 mia. og $60 mia. importeret til USA og Kina blev pålagt straftold, men selve toldsatsen blev på 10% i USA og 5-10% i Kina, hvilket var lavere, end de fleste havde ventet. Det blev modtaget af markederne som et spirende fredstegn, og aktiemarkederne steg herefter globalt set.

Investorerne kom dog lidt ned på jorden igen, på grund af den politiske uro omkring Italiens forestående finanslov. Det trak aktiekurserne, særligt de europæiske, ned.

Til gengæld drev overraskende stærke nøgletal fra den amerikanske økonomi obligationskurserne opad på grund af forventning om højere vækst i fremtiden. Det var med til at holde globale renter på højere niveauer. De globale aktiemarkeder tog de positive tegn fra USA til sig, og det var med til at få kurserne til at stige en smule.

Vi forventer, at de store politiske begivenheder kan fortsat blive en udslagsgivende faktor på de globale aktie- og obligationsmarkeder.