Når man investerer langsigtet, skal man ikke tjekke kurserne for tit.

Har du holdt sommerferie uden at skænke din June-investering en tanke? Hvis du har, så har du faktisk gjort det helt rigtige, ifølge Danske Banks investeringsstrateg Tine Choi Danielsen. Hun mener, at det kan være en god idé at tage lidt af sommerferiementaliteten med sig, når hverdagen vender tilbage. I hvert fald hvis man investerer langsigtet. Hendes råd er simpelt:

“Jo oftere du, som langsigtet investor, kigger på kursudviklingen for din investering – jo større er risikoen for at træffe forkerte kortsigtede beslutninger”.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Lad være med at tjekke investeringen for ofte

2018 har indtil videre været et ganske turbulent år, hvor aktier og obligationer har bevæget sig meget – både op og ned. Det har man også kunnet mærke som investor med June, hvor der har været relativt store udsving både op og ned for alle Junes fonde.

Det betyder også, at hvis du ofte tjekker din investering, er der større risiko for at se et rødt tal. Og den slags kan påvirke de fleste investorers dømmekraft.

”Vi kender alle følelsen af at tabe penge. Det gør rigtig ondt. Faktisk viser forskning inden for adfærd og psykologi, at smerten ved at tabe et givent beløb er omtrent dobbelt så stor som glæden ved at vinde et tilsvarende beløb. Denne frygt for tab kan få selv langsigtede investorer til at handle irrationelt og kortsigtet og sælge ud af deres aktier, så de risikerer at gå glip af efterfølgende opture og siden må købe aktierne tilbage igen til en højere kurs”, siger Tine Choi Danielsen.

Tine Choi Danielsen, chefstrateg for investering i Danske Bank.

 

Stor forskel på hvor ofte man ser et tab

Historisk set er aktiemarkedet altid steget på længere sigt på trods af de mange kortere og længere perioder med kursfald undervejs. Det betyder, at jo længere tid der går, mellem du tjekker dine investeringer, jo større er sandsynligheden for et positivt afkast siden sidst – og jo mindre er risikoen for oplevelser af tab, der kan få panikken til at kigge frem.

”Havde du for 15 år siden investeret bredt i globale aktier, var investeringen i dag steget med 170%. Men selv med det høje langsigtede afkast ville en utålmodig investor, der dagligt tjekkede sine investeringer, have observeret tab godt 45% af alle dage i perioden. Så kræver det altså meget is i maven at holde fast – og mentalt ville det være nemmere at holde fast, hvis denne investor ikke tjekkede sin investering så ofte,” fortæller Tine Choi.

 

SÅÅÅ…Hvor tit skal man tjekke?

Der findes ikke en facitliste for, hvor ofte man skal tjekke sin investering. Men hvis man kigger på data for globale aktier (MSCI World) siden 1980 – altså en en meget lang tidshorisont – kan man tydeligt se tendensen: Jo sjældnere du tjekker, jo mere sandsynligt har det været at se grønne tal.

Hvis du ugentligt havde kigget på dine globale aktieinvesteringer siden 1980, ville du have oplevet tab 44% af gangene, mens du blot havde oplevet tab 30% af gangene ved at tjekke din portefølje hvert halve år. Havde du tjekket dine investeringer én gang om året, hvert tredje år eller hvert 10. år, havde tallene været hhv. 26, 19 og 6%.

Men hvad siger eksperten? Hvor ofte mener Tine Choi, at man skal tjekke sin investering med June?

”Det er i sidste ende dit eget valg. Men er du en langsigtet investor, kan det være en dårlig idé at kigge på dit afkast dagligt eller ugentligt, for ofte giver det blot unødige bekymringer og øger følelsen af risiko,” afslutter hun.


Vil du i gang med at investere?