Hvor meget risiko har du appetit på?

En god investering er bygget op af mange forskellige elementer – lidt som et godt måltid mad. Det handler om at ramme den rigtige kombination af flere forskellige elementer, som hver især er med til at skabe en helhed, passer til din appetit – på mad som på investeringsrisiko. Og selvom du ved, at det er sundt at spise spinat, så ved du også at det ikke er sundt kun at spise spinat. Det samme gælder for din investering: Selvom du har fundet en aktie, som ser solid og god ud, er det ikke sundt for dine penge kun at investere i den.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Alsidighed i din investering reducerer risikoen for tab

Du kan ikke investere uden risiko. Men du kan sørge for at investere på en måde, hvor risikoen kan begrænses til et niveau, som passer til dig.

Det mest effektive måde at begrænse risikoen på, er ved at sørge for, at din samlede investering har den rigtige spredning. Nogle steder omtales det som ‘diversificering af porteføljen’ eller ‘risikodiversificering’. Det er alt sammen det samme, og dækker over det simple princip, at man ikke skal investere alle sine penge i den samme kategori. Eller som ordsproget siger: Ikke lægge alle sine æg i én kurv.

 

Spredning kan kan foregå på flere niveauer.

Dels bør man investere i mange forskellige virksomheder, men også i flere forskellige sektorer/industrier og forskellige lande/regioner. Derudover bør man investere i flere forskellige ‘aktivklasser’, som kan forventes at give forskellige typer af afkast over tid, og som reagerer forskelligt under forskellige konjunkturer og rentemiljøer. Det kan fx være aktier, obligationer, fast ejendom, valuta, råvarer, m.m.

 

Altid høj spredning med June

June anbefaler kun investeringer, som har høj risikospredning. Alle Junes fem fonde investerer både i aktier og obligationer og altid i mindst 1000 virksomheder på tværs af både sektorer og verdensdele.

 

Hvorfor kan jeg ikke bare nøjes med at spise bøffen?

En del kunder spørger os, hvorfor man ikke kan nøjes med at investere i aktier med June, hvorfor de skal trækkes med “de kedelige obligationer” som en del af deres investering? Svaret er, at obligationerne er nødvendige for at give den rigtige spredning. Som tallerknen, der skal balanceres mellem proteiner og kulhydrater, skal investeringen ‘smages til’ med både elementer, der potentielt kan bidrage med vækst på kort sigt, og nogle som kan give vækst på lang sigt.

Obligationer bliver ofte kaldt kedelige, fordi de historisk set ikke har givet nær samme afkast som aktier. Men på den anden side har de heller ikke haft nær så markante nedture. I June kan Danske Banks investeringseksperter vælge at skrue op eller ned for forholdet mellem aktier og obligationer i fondene for at sikre, at risikoniveauet holdes på det niveau, kunderne er blevet lovet over længere tid.


Start din egen investering

Hvordan fungerer risikospredning, og hvorfor er det vigtigt?

Hvis du investerer alle dine penge i den samme virksomhed, udsætter du dig selv for ekstremt stor risiko. Uanset hvor hæderkronet og velrenommeret virksomheden er. Investeringsekspert Thomas Enevoldsen forklarer: