Hvad investerer Danske Banks chefstrateg for investering mon selv i? Vi har spurgt, og fundet ud af det.

Når Danske Bank rådgiver kunderne om investeringer, er det økonom Tine Choi og hendes team, der står bag anbefalingerne. Som bankens chefstrateg er det hendes hoved, der bliver lagt på blokken, hvis noget går galt. Men hvad investerer eksperten selv i?

Først, hvorfor investerer du?

Det gør jeg af to grunde; dels fordi der er et højere afkast at hente ved at komme ud på finansmarkederne, dels for at spare op til min alderdom. Investering giver et højere afkast i forhold til at lade pengene stå til en given rente på en indlånskonto. I øjeblikket er renterne nul, så der er der slet ikke noget afkast at komme efter, men selv i de tider, hvor der har været højere rente, er potentialet stadig højere, hvis man er aktiv med sine penge.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Hvad investerer du i?

Jeg har to dele, jeg investerer i; dels har jeg min arbejdsgiverpension, som jeg har overladt til mit pensionsselskab at investere for mig, men hvor jeg selvfølgelig har valgt, hvilken risikoprofil jeg gerne vil have. Og så har jeg en lille pulje ved siden af, som jeg selv forvalter. I den pulje investerer jeg primært i investeringsforeninger, men også enkeltaktier.

 

Hvorfor vælger du investeringsforeninger?

Fordi jeg får den rette spredning. Hvis jeg nu synes, indiske aktier er attraktive, så kan jeg via investeringsforeninger sikre mig den bredest mulige spredning i aktiemarkedet i Indien. Derudover har jeg begrænset med tid, og det tager tid at stockpicke, dvs. udvælge de enkelte aktier selv.

 

Hvilke investeringsforeninger investerer du i?

Jeg har et meget bredt spektrum af investeringsforeninger. Jeg har alt muligt lige fra en dansk investeringsforening til Latinamerika og en global fond.

 

Tine Choi, chefstrateg
Når Danske Bank rådgiver kunderne om investeringer, er det økonom Tine Choi og hendes team, der står bag anbefalingerne.

 

Hvilke enkeltaktier investerer du i?

Jeg har lidt forskelligt, heriblandt den alle danskere investerer i; Novo Nordisk, hvor jeg købte den første aktie i 2003. Og jeg indrømmer blankt, at jeg købte Danske Bank-aktier, da jeg sidste år blev ansat af Danske Bank.

 

Hvorfor så få enkeltaktier?

Jeg kan godt lide at få spredningen af min risiko på flere forskellige aktietyper, regioner og lande. Derfor føler jeg mig komfortabel ved at købe investeringsforeninger. For det andet tager det noget mere tid at sætte sig ind i enkeltaktier, at lave hele analysen af, hvilke aktier det er strategisk at investere i. Det er ikke altid, at mit arbejde og tiden til det går hånd i hånd.

 

Er der nogle investeringer, du ville ønske, du havde taget?

Jeg kunne da godt have tænkt mig at have været med i nogle af de store teknologiselskaber som Apple og Facebook, men det har arbejdet og tiden ikke tilladt.

 

Har du mistet penge på dine investeringer?

Jeg fortryder generelt ikke mine investeringer, men jeg tror, jeg er en af de få – eller måske den eneste – der har tabt penge på medarbejderaktier. Efter jeg stoppede i Fionia Bank, fik jeg en portion aktier, men skulle svare skat. Så da Fionia Bank gik nedenom og hjem under finanskrisen, var aktierne pludselig nul kroner værd, men jeg havde betalt skat af dem.

 

Hvordan vil du beskrive dig selv som investor?

Jeg er en langsigtet investor, primært fordi størstedelen af de penge, jeg investerer, er pensionsmidler. Derudover er jeg en køb-og-behold-type, og den lange tidshorisont betyder, at jeg kan vælge høj risiko og hovedsageligt aktie-investeringsforeninger i min portefølje.

 

Hvad er dit forhold til risiko?

I bund og grund handler det hele tiden om at være bevidst om, hvilken risiko du løber, og så mærke efter i din mave, om du har det godt med det. Det er samme problemstilling ift. rentetilpasningslån vs. fastforrentede lån. Vi ved, at variabelt lån på den lange bane altid er billigst, men hvis du ikke kan sove om natten på grund af usikkerheden, skal du vælge noget andet.

 

Hvornår startede du med at investere?

Det gjorde jeg i forbindelse med, at jeg startede på arbejdsmarkedet og fik penge at investere for. Indtil da levede jeg af SU og havde ikke midler at investere for. Hvis jeg var ung og studerende i dag, ville jeg synes, June er en oplagt måde at investere på, fordi man kan investere helt ned til 100 kr. Det er en rigtig god idé, især når man ved, hvad 100 kr. om måneden kan blive til over 30 år. 100 kr. har alle råd til at tabe. Og det gode ved at starte så tidligt er også, at man dermed har en lang tidshorisont, samtidig med at man vænner sig til tanken om at være investor.

 

Hvor stort afkast har du?

Aner det ikke. Jeg kigger meget sjældent på det, men når jeg kigger på opsparingsberegneren for min pension, kan jeg se, at min opsparing er steget.

 

Hvilke investeringsplaner har du for fremtiden?

Lige nu og her er det at investere i en bolig. Jeg bor faktisk til leje lige nu, hvilket gør lidt ondt, når man er økonom.

 

Tine Choi, chefstrateg
Tine Choi er en langsigtet investor. Den lange tidshorisont betyder, at hun kan vælge høj risiko og hovedsageligt har aktie-investeringsforeninger i sin portefølje.

 


Kom nemt i gang med at investere