Med June investerer man i aktier og obligationer, men iværksætteren Kristian Haagen har opsparingen placeret et helt andet sted: i unikke armbåndsure.

Kristian Haagen er med egne ord en passioneret entreprenør, som har en særlig interesse i vintage ure. Han er grundlægger af magasinet TimeGeeks, websitet 8past10, forfatter til flere bøger om vintage ure og fungerer i øvrigt som konsulent når de sjældne ure ryger under hammeren på Bruun-Rasmussens auktioner.

For Kristian Haagen har en livslang passion for klassiske armbåndsure udviklet sig til både et arbejde og en ekstraordinær portefølje af tikkende investeringsobjekter. Over de seneste 24 år har han opbygget en samling på op mod 70 ure – både nye og vintage.

Det er ikke et hvilket som helst ur, der kan komme med i Kristian Haagens portefølje. Med sin erfaring og indsigt i urene, udvælger Kristian nøje de ure, som har den rigtige årgang, mærke og historie, der gør, at han kan få stor fornøjelse ud af dem, og måske sælge dem med en fortjeneste, når han en dag ikke vil eje dem mere.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Hvor stammer passionen fra? Hvad er det, der fascinerer dig ved ure?

Det startede allerede, da jeg var omkring 6 år. Min familie havde en stor samling af National Geographic-magasiner helt tilbage fra 1920’erne, som jeg åd råt. I bladene var der også annoncer for de her fantastiske ure fra Patek Philippe, Rolex og Seiko. Samtidig kunne man i artiklerne se, at den samme slags ure hang om armen på de her enormt interessante personer, som man læste om i magasinet. Maskuline mænd som var dykkere, bjergbestigere, brandmænd og den slags. De var bare utroligt seje.

Kristian Haagen Rolex 6239 fra 1964
Et vintage Rolex 6239 fra 1964 (foto lånt fra Instagram @kristianhaagen)
Kristian Haagens Patek Philippe 3700 fra 1976
Et vintage Patek Philippe Nautilus 3700 fra 1976 (foto lånt fra Instagram @kristianhaagen)

Interessen for urene stoppede ikke med barndommens fascination af virkelighedens eventyrere. I teenageårene hang Kristian Haagen ud på rampen med Patek Philippe-klistermærker på undersiden af sit skateboard, og i en periode finansierede han sine byture i Næstved ved at sælge Rolex-kopier til de lokale verdensmænd. Da han blev ældre og fik fast arbejde, opstod muligheden for at starte sin egen samling endelig.

 

Hvordan startede du din samling?

Jeg kan huske, at jeg startede min samling i 1993, fordi det var det år, jeg var på internettet for første gang. Det var der, jeg opdagede, at jeg slet ikke var alene med min interesse. Jeg var dengang i reklamebranchen og var ung, arbejdede meget og kunne nærmest ikke nå at bruge de penge, jeg tjente. Det første vintage ur, jeg købte, var et Tudor – Rolex’s søstermærke. Men året efter tog jeg til Miami og købte tre Rolex ure. Så har man en samling! I dag har jeg et sted mellem 60 og 70 ure.

 

Ser du din egen ursamling som investeringsobjekter?

For mig kommer passionen altid før forretningen. Derfor er der også meget af det, jeg ejer, som jeg har købt til fuld pris. Jeg går ikke rundt som en kræmmer og leder efter tilbud. Når jeg forelsker mig i noget, vil jeg have det nu. Nogle af de ure, jeg er på jagt efter, er ret sjældne og kan være meget svære at finde. Så når jeg står over for dem, slår jeg til. Fx er jeg meget interesseret i at købe ure fra 1970, som er mit fødeår. Det emotionelle betyder rigtig meget for mig.

Men på den anden side ved jeg også, at når den dag kommer, hvor jeg ikke længere er interesseret i at se, hvad klokken er, kan jeg sælge min samling til en del mere, end jeg selv har givet.

 

Men kan man investere i vintage ure?

Interessen for vintage ure har aldrig været større i Danmark, end den er nu, og de rigtige ure taber ikke værdi for tiden. Men en investering i ure kan gå begge veje, og det emotionelle betyder rigtig meget for de fleste. Så det kan være svært at sige med sikkerhed, hvad der er en god investering. Men det kan lade sig gøre.

Hvis man vil investere i et vintage ur skal man, ifølge Kristian Haagen, generelt gå efter et af de kendte store mærker. Særligt Rolex sportsure fra 50’erne og 60’erne er meget populære for tiden. En tendens, som Kristian mener, bunder i, at den generation, som har råd til at købe vintage ure nu, vil have det, de drømte om som børn.

Kristian Haagen 2 investering i ure
Kristian Haagen med et vintage ur om hver arm

 

Kan du nævne et bestemt ur, som man skal holde øje med?

Rolex GMT Master er et af dem, som er steget rigtig meget. For et par år siden kunne man få dem for 30.000 kr. – nu er de tæt på 100.000 kr. De er ikke unikke, de er ikke sjældne, men de er umiskendelige på deres røde og blå “Pepsi”-krans. Man kan se sådan et ur på 20 meters afstand. Det er der en stor signalværdi i, og det er nærmest sådan en “uniform” af kvalitet, der giver anerkendelse. Det tror jeg er med til at gøre dem så populære. Så er der også mange samlere, der samler på dem, hvilket presser priserne op.

 

Det lyder som om, de emotionelle aspekter fylder meget. Kan man overhovedet lave en sikker investering i ure?

Skal jeg købe noget, som jeg føler er en sikker investering, skal det være et ur, der har proveniens. Med det mener jeg, at det skal være et ur, som har en historie, og som man ved præcist, hvem der har ejet tidligere. Blandt de mest berømte eksempler er Steve McQueens Heuer Monaco-ur, som blev solgt for 799.000 dollars. Eller Gandhis lommeur, der blev solgt for 10 mio. kroner, selvom det manglede to visere.

Det mest eftertragtede ur i verden er nok Buzz Aldrins Omega Speedmaster. Han var ikke den første mand på månen, men fordi Neil Armstrong ikke bar sit Speedmaster, var Aldrins Speedmaster det første ur på månen. Uret forsvandt på vej til et museum og er stadig ikke fundet – men hvis det nogensinde kommer frem, så vil jeg anse det for en stensikker investering at købe det.

At eje sådan et ur er på en måde ligesom at eje Mona Lisa. De er helt unikke. Der findes mange Omega Speedmasters, men kun ét som sad om Aldrins arm på den første månefærd.

Et Omega Speedmaster fra 1968
Et vintage Omega Speedmaster fra 1968 (foto lånt fra Instagram @kristianhaagen)
Heuer Monaco Kristian Haagen investering i ure
Et klassisk Heuer Monaco (foto lånt fra Instagram @kristianhaagen)

 

Hvilket ur er det mest værdifulde i din samling?

Det mest kostbare ur i min samling er også et, som har proveniens. Jeg har nemlig krigskorrespondent og forfatter Jan Stages Rolex GMT Master fra 1968. Han er en af mine store barndomshelte, og jeg har altid været fascineret af hans reportager fra verdens brændpunkter. Jeg kan huske, at jeg et par gange har set ham stå i lufthavnen med sin karakteristiske lædervest på og dette ur om armen. Ville ønske jeg havde haft nosser nok til at spørge, hvad det ur har oplevet…

Jan Stages Rolex GMT Master fra 1968
Forfatter og krigskorrespondent Jan Stages Rolex GMT Master fra 1968 er det mest værdifulde ur i Kristian Haagens samling.

 

I blog-serien “Vis mig din investering” taler vi med en række markante personligheder, som har en særlig passion eller indsigt, som vi synes, kan bringe en spændende vinkel på investering. Deltagerne deler deres egne holdninger og erfaringer. De forholder sig ikke til June og afspejler ikke nødvendigvis Danske Banks holdning til investering.


Start din egen investering