Teknologien, der har forandret investeringsmarkedet i USA, vinder nu frem i Danmark. Bliv klogere på robo-advisors her.

Siden de første robo-advisors blev introduceret i USA i 2008, har de ført til en forandring af investeringsmarkedet, som nu for alvor er på vej til Danmark. June er en af de første danske robo-advisors, men i lande som Canada, UK, Tyskland og Sverige har robo-advisors været på fremmarch de seneste år.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

Kan en robot være personlig?

En robo-advisor fungerer typisk ved, at man indtaster en række oplysninger om, hvor meget og hvor længe man vil investere, giver nogle oplysninger om sin økonomi og hvor høj eller lav risiko, man ønsker. På baggrund af de informationer benytter robo-advisoren et sæt algoritmer og matematiske regler til at beregne, hvilken investeringssammensætning som passer bedst. På den måde kan man via robo-advisoren opnå et højt niveau af personalisering i den anbefaling, man får. De fleste robo-advisors investerer i ETF’er eller andre passive investeringsprodukter, men også her er der en udvikling i gang, som peger mod, at robo-advisors kan forholde sig til andre investeringsformer.

 

Rådgivernes redskab i forbrugerens hænder

Teknologien, der ligger til grund for robo-advisors, blev oprindeligt udviklet som et værktøj, investeringsrådgivere kunne bruge til at rådgive deres kunder. Men i takt med at flere mennesker er blevet trygge ved tanken om at styre deres finanser digitalt, og teknologien har gjort det muligt at skabe en intuitiv brugeroplevelse, er de samme redskaber gjort tilgængelige direkte for forbrugerne.

 

 

Sofistikeret investering til alle

I Danmark er vi generelt tilbageholdende med at investere, selvom det kan være relevant for rigtig mange af os. Over en million lønmodtagere har mere end 50.000 kr. stående på bankkonti til lav eller ingen rente (kilde: Finans Danmark, 2017). Når vi endelig investerer, er det ofte med en lidt tilfældig tilgang med en unødig høj risiko, fordi der ikke er den fornødne spredning. Det kan man se i statistikken, som fortæller, at de danskere, der investerer, i gennemsnit kun ejer to forskellige aktier, og at to tredjedele af dem udelukkende investerer i Danske aktier. (kilde: https://sf.cbs.dk/jrangvid/news/new_working_paper4 Prof. Jesper Rangvid (CBS), 2016)

At bygge og vedligeholde en investering med stor spredning, som passer til ens præferencer og økonomi, kan være tidskrævende og ikke så ligetil, som det måske lyder. Med robo-advisors er det blevet muligt for mange flere mennesker at få adgang til relativt sofistikeret og personaliseret investeringsrådgivning, som tidligere var forbeholdt kunder med store beløb at investere. Samtidig er omkostningerne typisk lavere, og det hele kan ordnes hjemme fra sofaen.

 

En robo-advisor er aldrig bedre end sin algoritme

Men kan man være sikker på kvaliteten af den anbefaling, man får? En robo-advisor giver aldrig bedre rådgivning, end det den er programmeret til. Så når man vælger at få investeringsrådgivning af en robot, skal man tænke en ekstra gang over, hvem der står bag og har defineret algoritmerne, som den benytter. Er det folk, der har erfaring inden for investering? Har de bevist, at de kan levere investeringsrådgivning på andre måder?

 

Vækst på 68% om året

Kigger man på statistikkerne, er der dog næppe tvivl om, at rigtig mange investorer har fundet robo-advisors, som de er tilfredse med. For det er et område, som er i kolossal vækst. Alene i USA forventes det, at investeringer via robo-advisors vil vokse med 68% om året de kommende fem år. Her har de største robo-advisors allerede adskillige milliarder dollars under forvaltning.

Eksempelvis havde Betterment, som er en af de første og største robo-advisors i USA, i 2010 kun 10.000 kunder. I 2016 er de vokset til over 175.000 kunder med en samlet investering på over 5 mia. dollars. 

 

En trend der kommer til Danmark

Robo-advisors er en trend, der er på vej frem i Danmark, selvom den stadig er på et meget tidligt stadie. June er en af de første robo-advisors i Nordeuropa og den første bank, som tilbyder hele investeringsoplevelsen online i ét samlet flow. Med June får private investorer fordel af både sofistikeret investeringsrådgivning, lave omkostninger og et meget lavt mindstebeløb på kun 100 kr. at komme i gang med.

Prøv June's robo-advisor nu - uforpligtende anbefaling

På bare 10 minutter beregner Junes algoritme hvilken investeringsfond der passer bedst til dig og din økonomi. Se din uforpligtende anbefaling nu.