Det er ikke for ingenting, at renters rente kaldes for “den mægtigste kraft i universet”.

Renters rente. Ja, det lyder lidt kedeligt. Faktisk vil vi ikke bebrejde dig, hvis du allerede sidder og overvejer, om du VIRKELIG skal bruge 5 minutter af dit liv på at læse om renters rente…

Men hvis du overvejer at investere, er renters rente faktisk noget af en joker, som kan gøre en kæmpe forskel for, hvor meget man i sidste ende kan få ud af sin investering.

Start din investering på 10 minutter


Kom i gang nu

 

En belønning til dem som kan modstå fristelsen

Alle, der investerer, kan udnytte renters rente til deres fordel. Men det kræver, at man ikke falder for fristelsen til at trække sin gevinst ud hvert år, men i stedet lader den stå i investeringen, så tidligere års gevinster også forrentes. Og jo længere tid du bliver ved, jo større bliver effekten. År for år.

Ja, det er ikke for ingenting, at Albert Einstein har kaldt renters rente for “den mægtigste kraft i universet”.

 

En “lille” procentsats kan gøre en kæmpe forskel

Lad os tage et regneeksempel for at illustrere, hvordan renters rente virker.

Lad os antage, at du investerer 25.000 kr. og får et afkast på 5% hvert år. I virkelighedens verden kan du ikke være sikker på at få samme afkast hvert år, ligesom du kan have perioder med tab og afkastet kan blive negativt, men eksemplet er lettest at forstå, hvis afkastet er det samme år for år. For nemheds skyld holder vi også omkostninger, inflation og skat ude af beregningerne her.

Det første år vil din gevinst være 5% af 25.000 kr., dvs. 1.250 kr.

I andet år har du nu 26.250 kr. investeret (25.000 kr. + 1.250 kr.). Du får stadig 5% i afkast, men fordi du har et større beløb investeret, bliver gevinsten nu 1.312,50 kr.

I det tredje år har du 27.562,50 kr investeret (25.000 kr. + 1.250 kr. + 1.312,50 kr.). Du får stadig 5% i afkast, men denne gang bliver gevinsten 1.379 kr.

Din investering vokser altså ikke bare med 1.250 kr. hvert år, men med gradvist større beløb.

Fortsætter man regnestykket i 15 år, vil du i det sidste år få en gevinst på 2.475 kr., og ved årets udgang vil din investering være 51.973 kr. Det er altså lidt over en fordobling af det beløb, du startede med! Så selvom et afkast på 5% måske ikke umiddelbart lyder af meget, så kan det, pga. renters rente, betyde en fordobling af din investering i løbet af 15 år. Til sammenligning ville du kun have 43.750 kr., altså 8.223 kr. mindre, hvis du havde taget din gevinst ud hvert år og ikke haft effekten af renters rente.

Sat grafisk op, vil investeringen udvikle sig således år for år:

 

25.000 kr. investeret i 15 år til 5% i afkast

June er designet til at udnytte effekten fra renters rente

June er designet sådan, at man får det potentielt maksimale ud af effekten fra renters rente. Junes investeringsfonde er nemlig akkumulerende. Det vil sige at i stedet for at udbetale et udbytte hvert år, bliver gevinsten automatisk investeret.